Vanaf september 2024 gaat de tweede ronde van de Challenge van start. Het aantal deelnemende overheden is verdubbeld ten opzichte van de eerste ronde! Waar in de eerste Challenge vijf overheden pionierden door een project in te brengen in de Challenge, gaan er nu tien overheden de Challenge aan.
De deelnemende overheden zijn: Gemeente Almelo, Gemeente Borne, Gemeente Enschede, Gemeente Hengelo, Gemeente Hof van Twente, Gemeente Losser, Gemeente Oldenzaal, Gemeente Oost Gelre, Gemeente Twenterand, Gemeente Wierden en Waterschap Vechtstromen.
De Challenge ‘Circulaire Waardeketens’
Tijdens de Challenge ‘Circulaire Waardeketens’ werken we verder aan de uitwerking van een uniforme aanpak voor het realiseren van zo duurzaam en circulair mogelijke GWW-projecten (Grond-, Weg- en Waterbouw). Deze ronde ligt de focus op het ontwerpproces en het verdiepen van de aanpak, met een speciale aandacht voor het mogelijk maken van circulaire waardeketens. We geloven namelijk dat we in de komende jaren verschillende ketens in de GWW-sector sluitend kunnen maken. Lees meer over de Challenge Circulaire Waardeketens.
Verschillende GWW-projecten
Een kleine meerderheid van de projecten die de deelnemende overheden aandragen voor de Challenge bestaan uit wegenreconstructies binnen de bebouwde kom, al dan niet in combinatie met vervanging van de riolering. Deze projecten zijn kenmerkend voor veel gemeenten, waarbij verouderde infrastructuur en veranderende weerspatronen vragen om nieuwe, toekomstbestendige inrichting van de openbare ruimte. Andere projecten zijn onder meer het herstel van de oeverbescherming van het Lateraalkanaal door Waterschap Vechtstromen en de herinrichting van de voormalige Twentse Stoomblekerij in Goor door de gemeente Hof van Twente.
Smart Solutions Semester
De vorige Challenge deed een groep van vier studenten van HAN University onderzoek naar de Aanpak Duurzaam GWW, waarin ze de inzichten van de Challenge verzamelden. Deze ronde voegen zich ongeveer 30 studenten van het Smart Solutions Semester van Hogeschool Saxion bij de Challenge om onderzoeksopdrachten uit te voeren voor de verschillende overheden.
Kick-off op 13 september
De kick-off van de challenge vindt plaats op vrijdag 13 september en staat in het teken van de ontmoeting tussen studenten en het werkveld. Tijdens deze sessie maken de groepen studenten kennis met de overheden waarmee ze gezamenlijk de challenge zullen doorlopen en de ondernemers welke hun expertise lenen in de komende 20 weken. Lees meer over de kick-off.
De Challenge is een activiteit binnen de programma’s Infra Futurelabs Overijssel en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Bouwend Nederland en Provincie Overijssel met als doel om overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen te laten werken aan het behalen van klimaatdoelstellingen in de infra-sector. Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.