Afgerond | Overijssel Verbouwt

Provincie Overijssel staat met diverse stakeholders voor de opgave om alle ongeveer 500.000 woningen in 2050 aardgasvrij te verwarmen. Voor een groot deel van de woningen is de oplossing een individueel warmtealternatief. Het tussendoel is dat er in 2025, 2025 woningen aardgasvrij(ready) zijn. De inzet is om slim gebruik te maken van bestaande en deels nieuwe concepten om realisatie te versnellen.

Eind 2021 startten we het project Overijssel Verbouwt. Hiermee zetten we bestaande en (deels) ontwikkelde concepten in om verduurzaming van woningen met een individuele warmteoplossing te versnellen. Acht gemeenten doen mee en werken samen aan vier opgaven. Wanneer pak je de beitel en de zaag? In de toolbox staan de dertien tools die gemeenten hebben ingezet tijdens Overijssel Verbouwt. De vier opgaven gaan nu de uitvoering in. Het Expertiseteam Gebouwde Omgeving van de provincie helpt ze daarbij en deelt de geleerde lessen op onze Energiewerkplaatsen.

Buro Loo en Nieuwe Energie Overijssel trekken dit traject. Pioneering is aangesteld als specialist om de samenwerking met marktpartijen te initiëren om op deze manier nieuwe samenwerkingen te laten ontstaan en om deelnemende gemeenten te koppelen aan bestaande oplossingen.

Pioneering heeft voor dit project de marktconsultaties verzorgd. In deze marktconsultaties zijn de marktpartijen in de regio van de desbetreffende gemeentes aangeschreven. De gemeentes hebben hun plannen voor de versnelling van verduurzaming van particulieren gepresenteerd waarop de marktpartijen konden reageren hoe haalbaar de plannen zijn.

Een aantal struikelblokken van marktpartijen bij het verduurzamen van particulieren zijn:

  1. Huiseigenaar zijn vaak besluiteloos en vragen (te) veel offertes op. Dit kost hen onnodig veel tijd en geld. Dit komt onder andere doordat huiseigenaren veel tegenstrijdige geluiden horen en het niet altijd duidelijk is wat diverse maatregelen opleveren.
  2. Ingewikkelde subsidie- en financieringstrajecten zorgen ervoor dat het verduurzamen van de woning snel aan prioriteit verliest. De rol van financiers en makelaars is onderbelicht. Terwijl zij met hun beschikbare kennis ook de financiële impact in kaart kunnen brengen en bewoners hierover adviseren.
  3. Bewonersgedrag is van grote invloed op hoeveel effect de verduurzaming heeft. Voor een woningeigenaar is het vaak onduidelijk wat de potentiële besparingen zijn. Een nulmeting, advies en nazorg met monitoring na verduurzaming zorgen ook voor duurzaam gebruik van de woning.

De belangrijkste conclusies die de marktconsultaties gekomen zijn:

  1. Betrek de marktpartijen vroegtijdig zodat de inbreng van deze partijen eenvoudig geïmplementeerd kan worden
  2. Integreer een Plan-Do-Check-Act cyclus met de marktpartijen om tijdens de ontwikkeling van het programma te blijven monitoren wat de ontwikkelingen van de marktpartijen zijn.
  3. Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten op bestaande structuren en samenwerkingen

Ook gebruik maken van de tools? Bekijk de toolbox van Overijssel Verbouwt:

Toolbox

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws