De transitieagenda’s bouw hebben als oa als doel klimaatverandering te beperken en biodiversiteit te waarborgen. Dit vraagt een reductie van emissies van gassen zoals CO2 en Stikstof. Met lichte houtbouwmethodes kunnen emissies gereduceerd worden in de bouw. Hiervoor is een herontwerp van traditionele homogene houtverbindingen en knooppunten wenselijk. Daarnaast is digitalisering en automatisering van de productie van constructieve verbindingen en knooppunten nodig.
Vooruitlopend op de subsidie-aanvraag: Emissieloos bouwen, organiseert de stuurgroep Fieldlab hout een inspiratiesessie voor alle deelnemers van de werkgroep en overige belangstellenden.
Praktische informatie
- Datum: 10 november 2022
- Tijd: 14.00 uur – 17.00 uur
- Locatie: MK Houtbouw, Oldenzaal
Meld je aan via deze link of via onderstaande button.
Agenda
- CO2 neutraal bouwen is noodzakelijk. Dit vraagt om meer houtbouw. De grootste knelpunten
liggen bij de houtverbindingen. Welke oplossingen zijn hierin mogelijk? Christian Struck, lector Sustainable Building Technology geeft aan waar de uitdagingen en de oplossingen liggen en hoe dit in het Fieldlab Hout opgepakt wordt. - Hoe kunnen we houtbouw industrialiseren? Wiki Hout geeft met WikiHouse aan hoe dit kan. En door de Open Source mogelijkheid kan iedereen met een CLC-machine hiermee aan de slag en met dit programma zelf ontwerpen en bouwen. Wim de Groot van SHR vertelt de filosofie achter het WikiHouse en de mogelijkheden die dit voor de bouw biedt.
- Adam Duivenvoorden en Bart Slettenaar van De Groot Vroomshoop laten met een aantal inspirerende voorbeelden zien wat zij nu nog niet aan inspirerende houtverbindingen maken om emissieloos te kunnen bouwen met hout.
- Wat zijn eigenschappen van hout waar je rekening mee moet houden. Saxion doet onderzoek naar deze verschillende eigenschappen. Jeroen van ’t Ende en Stephanie Rensink van Saxion zullen een toelichting geven hoe je het best hiermee kunt werken
- Houtbouw met hergebruikte materialen vraagt om het herontwerpen van knooppunten en het toepassen van ambachtelijke verbindingen. Alfred Evers van ROC Twente en Martijn Kuipers van MK Houtbouw laten zien wat de resultaten van de eerste testen zijn.
In het programma is voldoende ruimte voor vragen en discussie.
Na afloop van het programma is er een netwerkborrel.