Op 28 juni verzamelen we experts en young professionals om de nieuwste inzichten en oplossingen voor transitievraagstukken te presenteren. Dit festival biedt een unieke kans om te leren, te netwerken en geïnspireerd te raken door innovatieve ideeën binnen de ruimtelijke omgeving.
Wat kan je verwachten?
Tijdens het festival presenteren de Young Professionals van HAN University hun resultaten. Deze deeltijdstudenten zijn sinds februari bezig met het aanpakken van praktische vraagstukken binnen de ruimtelijke omgeving. Hun frisse perspectieven en innovatieve oplossingen bieden nieuwe inzichten voor actuele transitievraagstukken. Daarnaast delen experts, aangesloten bij Pioneering, hun ervaringen en vertellen over verschillende initiatieven en projecten die momenteel uitgevoerd worden.
Tijdens het festival kunnen bezoekers vier verschillende podia bezoeken, elk met een eigen thema:
- Infrastructuur
- Energie
- Ruimtelijke Leefomgeving
- Duurzame Rivieren
Podium 1: Infrastructuur
- Infra Futurelabs Overijssel: Ontdek hoe binnen het project Infra Futurelabs Overijssel overheden, experts uit het bedrijfsleven en studenten toewerkten naar een verbeterde Aanpak Duurzaam GWW. Door samen de beste uniforme aanpak te bepalen, worden snellere en grotere stappen gezet richting circulaire infrastructuur.
- Ruimtemakers Challenge – Uniforme Aanpak GWW: Young Professionals sloten aan bij Infra Futurelabs en deden parallel aan het project onderzoek naar de uniforme aanpak voor het aanbesteden, ontwerpen en realiseren van projecten in de grond-, weg- en waterbouw.
- Ruimtemakers Challenge – Fietsstraat Arnhem: Een fietsstraat in Arnhem is toe aan onderhoud en dat biedt de perfecte gelegenheid om ook klimaatadaptieve maatregelen te treffen. Welke maatregelen moeten dat zijn? Hoe voorkom je dat het onderhoud fietsers overmatig hindert? Wat zijn de wensen van de omringende bewoners en de nabij gelegen school? Young Professionals gingen aan de slag met dit uitdagende vraagstuk.
Podium 2: Energietransitie
- 1001 Duurzame Wijken: Hoe ziet de wijk van de toekomst eruit? Bij het bouwen van nieuwe woonwijken draait het niet alleen om het bouwen van woningen, maar wegen, energievoorziening, watermanagement en groenvoorziening zijn minstens zo van belang. Het project 1001 Duurzame Wijken richt zich op het ontwikkelen van een integrale wijkaanpak, met een speciale focus op de energietransitie.
- Ruimtemakers Challenge – Energieopslag Kampen: Om in de toekomst duurzame energie te gebruiken, moet er iets veranderen in de huidige manier van energie opwekken en energie verbruiken. Nieuwe woonwijken moeten energieneutraal worden. Dat is mogelijk, maar betekent wel een rastisch andere schets van het energiesysteem en de organisatorische rolverdeling, waarbij de wijkbewoners centraal moet staan. Young Professionals onderzochten aan de hand van een pilot-project van 10 woningen in Kampen hoe energie het best kan worden opgeslagen in een woonwijk.
- Ruimtemakers Challenge – Energiepuzzel Lopik: Het huidige elektriciteitsnet op het industrieterrein de Copen in gemeente Lopik is niet geschikt voor de verwachte toename in opgewekte ”schone” energie. In 2030 moet de energievoorziening namelijk grotendeels uit schone bronnen komen. Op het moment staan er in het gebied drie windturbines die schone energie produceren, dit is nog niet toereikend om het doel van 2030 te behalen én de windturbines moeten vervangen worden. Young Professionals bogen zich over dit vraagstuk.
Podium 3: Ruimtelijke Leefomgeving
- Smaakmakers: Korte introductie tot de Ruimtemakers-aanpak. Leer hoe je design-thinking toepast voor projecten in de ruimtelijke omgeving om tot oplossingen te komen die je nooit zou bedenken vanuit het normale denkpatroon en de normale werkwijzen.
- Ruimtemakers Challenge – Busbaan: Jonge professionals is gevraagd een nieuwe route voor een tweetal busbanen te zoeken. Maar wat nou als de investering in de busbaan gekoppeld wordt aan een aantal ingrepen in de openbare ruimte? Zou je dan meer waarde voor de bewoners kunnen realiseren dan alleen een verbeterde openbaar vervoersverbinding?
- Ruimtemakers Challenge – Atlas van Twente: Het platteland staat aan de vooravond van een grote transitie en er zijn veel onzekerheden. Op welke manier gaan we de komende jaren om met de stikstofdepositie? Is een landbouwtransitie nodig en hoe zou die er dan uit kunnen zien? En hoe willen we het woningtekort op gaan lossen? Studenten hebben scenario’s bedacht voor de ontwikkeling van het platteland die rekening houden met wisselende politieke werkelijkheden.
Podium 4: Duurzame Rivieren
- Lectoraat Sustainable River Management: Hoe blijft het rivierengebied veilig en aantrekkelijk voor mensen, bedrijven en de natuur? Nature-based Solutions, adaptief delta management, en hergebruik van materialen uit het rivieren gebied staan centraal met het project Sea Silt Ceramics in de spotlight.
- Ruimtemakers Challenge – Floating Futures: Young professionals onderzochten of gewonnen delfstoffen toepasbaar zijn op toekomstige ”Floating Futures”, drijvende eilanden in delfstofwinningsgebieden.
- Ruimtemakers Challenge – Duurzaam Delfstofwinning: Er is een nieuw ontwerp gemaakt van een duurzame inrichting voor de Gouverneurspolder, waarbij diverse natuurwaarden, regelgeving en vergunningseisen worden geïntegreerd om zowel recreatiemogelijkheden voor het publiek als de voortzetting van agrarische activiteiten te bevorderen.
Ruimtemakers Publieksprijs 2024
Jouw stem doet er toe om de Ruimtemakers Publieksprijs 2024 te bepalen. Het Ruimtemakers Team 2024 wordt bepaald door de opdrachtgevers. Bij een festival hoort natuurlijk een heerlijke foodtruck en volop tijd voor elkaar.
Praktische informatie:
- Datum: 28 juni 2024
- Tijd: van 13:00 uur tot 19:00 uur
- Locatie: Act Eventstudios, Arnhem
Meld je direct aan!
Meld je via hier aan of klik op onderstaande button.