Bij deze nodigen wij je van harte uit voor het Symposium van de Learning Community ‘Een toekomstbestendige leefomgeving’, waarin studenten van Saxion vanuit verschillende opleidingen de resultaten van hun onderzoeken presenteren.
Praktische informatie
Datum: 24 januari 2023
Tijd: 15.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: Harrie Bannink Theater Saxion, M.H. Tromplaan 28, Enschede
Meld je aan via deze link of via onderstaande button.
Nederland staat voor de grootste opgave ooit, waar het gaat om de inrichting en het beheer van de infrastructuur en leefomgeving. Er zijn nieuwe handelingsperspectieven nodig om duurzame en schaalbare oplossingen te ontwikkelen voor de complexe opgaves op gebied van klimaat, water, wonen, energie en grondstoffen.
Binnen de programma’s Infra Futurelabs Overijssel en Ruimtemakers van Pioneering werken studenten van Saxion aan uiteenlopende vraagstukken binnen deze opgaves. Dat doen ze in een Learning Community waarin kennis en ervaring wordt opgedaan, samenwerken wordt gestimuleerd en kennis wordt gedeeld.
Vraagstukken
Vanaf de zomer van dit jaar hebben ruim 35 studenten in de Learning Community gewerkt aan uiteenlopende vraagstukken van overheden en ondernemers. Samen zijn ze op zoek gegaan naar de antwoorden op deze vraagstukken. Tijdens deze bijeenkomst delen de studenten de resultaten van hun onderzoeken op een interactieve manier.
De volgende onderzoeken komen aan de orde:
1. Gemeente Losser – Van BIM naar Beheer
Om in een circulaire economie optimaal gebruik te kunnen maken van secundaire materialen, is het van groot belang dat vastgelegd wordt welke materialen in een bouwwerk worden toegepast. Deze vastlegging vindt plaats in een materialenpaspoort. Dit materialenpaspoort ontstaat tijdens het bouwproces en komt voort uit de keten van opdrachtgever (overheden), opdrachtnemer, leveranciers en producenten. Wij ontwikkelen een gestructureerd proces van samenwerken in deze keten met BIM, dat resulteert in een digital twin van het gebouwde object en een materialenpaspoort. De gemeente Losser heeft afgelopen jaren volgens dit principe gewerkt aan het centrum van de dorpskern Losser. Het project is opgeleverd waarbij de data is vastgelegd in BIM. De huidige beheersystemen van de gemeente Losser en andere overheden zijn niet toegerust om verbinding te maken met de digital twin vanuit BIM en andersom ook niet, waardoor veel waardevolle data niet wordt gebruikt en/of verloren gaat. De vraag luidt daarom ook: ‘Op welke manier kan data uit de bestaande beheersystemen en uit de digital twin geïntegreerd worden, zodat bij het beheer en onderhoud en het oogsten van materialen optimaal gebruik kan worden gemaakt van de beschikbare data?’
2. Wooncorporatie Domijn – Digitalisering voor vastgoedeigenaren
Bestaande en nieuwe gebouwen moeten worden ontwikkeld of aangepast aan de moderne eisen die de overheid stelt. Gebouwen moeten bijvoorbeeld beter presteren op het gebied van circulariteit, duurzaamheid en energie-eisen (zero emissie 2050, geen gas 2030, Stikstofreductie,). Besparing op energieverbruik, bouwkosten en beheerskosten zijn enkele van de resultaten die dit moet opleveren. Specifieke maatregelen ter verbetering van de gebouwen kunnen worden gerealiseerd door: betere isolatie, gebruik van zonnecollectoren, etc. Innovaties: Nieuwe innovaties zoals digitalisering kunnen helpen om meer grip te krijgen op informatie en het verbinden van data tijdens alle processen. Omdat alle innovatie nieuw is, moet het gebruik ervan bewezen en bruikbaar zijn voor bedrijven. Omdat dit veel (BIM, Big Data, Sensordata, Digital Twin, Woning Cartotheek, sensordata enzovoort) zijn, is het niet duidelijk wat je het beste kunt doen. Situatie: Domijn maakt nog geen gebruik van de nieuwe digitale innovaties, maar heeft het gevoel dat er veel mogelijkheden zijn die hen op verschillende manieren kunnen helpen. In de ontwerp- en bouwfase worden veel BIM- en 3D-modellen gemaakt (Architect, aannemer etc.), maar niets van deze informatie wordt door Domijn in deze fase of in de gebruiksfase gebruikt.
Hoofdvraag vorige groep: “Welke wijze kunnen de medewerkers van Domijn geïnspireerd worden de digitale innovaties (Digital Twin, BIM, woning Cartotheek, etc.) te omarmen, zodat procesverbeteringen gestart worden?
3. Roelofs Groep B.V. – Hoger de R-ladder op met materialen in de openbare ruimte
Roelofs Groep zet als ingenieursbureau en aannemer in de infrasector hoog in op de circulaire economie. Zij doet onderzoek naar de mogelijkheden die er zijn om materialen die worden toegepast in de infrastructuur en de leefomgeving zo circulair mogelijk toe te passen. De infrasector is al decennialang bezig met recycling van vrijkomende materialen, maar de toepassing is vooralsnog vooral laagwaardig. De wens is dat materialen op een veel hoger niveau dan recycling kunnen worden toegepast, bijvoorbeeld door hergebruik, refurbishen of zelfs door upcycling. De vraag aan de projectgroep die dit onderzoek gaan doen is daarom ook: ‘wat is er allemaal mogelijk om materialen uit de infra en leefomgeving zo hoog mogelijk op de circulariteitsladder weer in te zetten en welke materialen uit andere sectoren zijn mogelijk inzetbaar in de infra en de leefomgeving? De vraag is ook hoe de sector dit het beste kan organiseren.
4. MANgineers – Digital Intelligent Buildings & Infra 4.0
Gebouweigenaren hebben op dit moment geen duidelijk beeld over de data van hun infra of bouwwerken beschikbaar en weten dus niet hoe duurzaam hun asset is. De informatiebronnen die er wel zijn, zijn vaak verschillende informatiebronnen verspreid in de organisatie, ze zijn niet aangesloten en zijn vaak niet gekoppeld aan BIM Building Information modellering (3D Modellen en Informatie). De verschillende informatiebronnen bestaan uit tekeningen, Excel-lijsten, beheerdatabases enzovoort, waarbij BIM geen onderdeel uitmaakt van de informatievoorziening. Hierdoor kunnen gebouweigenaren nu niet de juiste keuzes maken om de gebouwenvoorraad te moderniseren, omdat er geen juiste informatie is, die niet is gekoppeld en niet is gekoppeld aan 3D digitale modellen.
Je gaat een oplossing bedenken waarin de gebouweigenaren (Huisvestingsmaatschappijen), met behulp van (architectonische) 3D-modellen, die gekoppeld en geïntegreerd zijn met andere Data (Big Data-analyses?), Beter inzicht krijgen in hun huidige assets, zodat zij op het terrein passende maatregelen kunnen nemen zoals klimaatverandering, verwarming, energieverbruik, duurzaamheid, etc. Je ontwikkelt een Dashboard App waarmee gebouweigenaren inzicht krijgen in de prestatie van hun gebouw infra werk over Materialen, CO2 en stikstof belasting. Projectdata van een gebouw en een infra werk zijn beschikbaar die dienen voor de casus.
Hoofdvraag: Hoe kunnen we 3D modeldata van gebouwen en infra koppelen met overige informatie, zodat er een gebouwpaspoort ontstaat waarbij de gebouwprestatie in kaart krijgen over circulariteit, hergebruik van materialen, CO2 uitstoot, stikstof waardes, etc.?
5. Waterschap Vechtstromen – Circulariteitskansen in een faciliterende rol
Waterschap Vechtstromen ziet het als haar taak om een aantrekkelijke leefomgeving creëren voor mensen, planten en dieren. Om dit te bereiken werken zij dagelijks aan voldoende water, schoon water, veiligheid en zuiveren ze het afvalwater van ongeveer 800.00 inwoners en bedrijven.
Waterschap Vechtstromen werkt tot en met 2023 werkt aan een duurzame en circulaire aanpak in haar organisatie voor de lange termijn. Zij denkt daarbij ook na over de rol die ze als waterschap daarbij speelt. Eén van die rollen is de faciliterende rol. Waterschap Vechtstromen werkt momenteel aan de uitwerking van die rol. Een voorbeeld is bijvoorbeeld bij die faciliterende rol is hoe optimaal gebruik gemaakt kan worden van restproducten uit de waterzuivering voor toepassingen in andere sectoren. Een erg interessant vraagstuk dat zowel technisch als bedrijfskundig van aard is. De vraag is: Hoe ziet de faciliterende rol er concreet uit en welk resultaat kan dit tot gevolg hebben?
6. Ruimtemakers van Pioneering – Atlas van het Twentse platteland in 2030
Twente heeft een mooi en waardevol platteland, dat dreigt te verdwijnen. Het doel van de ‘Atlas van het Twentse platteland is bedoeld om visueel te laten zien hoe het Twentse landschap en zijn sterke en levendige dorpskernen eruitzien in 2030 – gebruikmakend van de unieke kenmerken en identiteit van Twente. De projectgroep schetst een alternatieve visie op de toekomst van Twente, die hard nodig is. Het toont perspectieven voor de natuur, inclusief landbouw en gemeenschappen die in en met de natuur leven en die handelen vanuit duurzame bedrijfsmodellen en ondernemingen. De projectgroep heeft vier scenario’s gemaakt die een alternatieve ontwikkelingstoekomst voor Twente schetsen. Scenario’s die een eigen focus en nadruk hebben en die fundamentele keuzemogelijkheden schetsen en echt aanleiding geven voor een gesprek over de gewenste toekomst van het Twentse platteland.
Programma
14:30 uur Inloop met koffie
15:00 uur Pitch van de zes studentengroepen
15:45 uur Marktplein waarin studenten u individueel bijpraten over de onderzoeken
16.45 uur Plenaire afsluiting
17:00 uur Afsluiting, napraten, netwerken
Heeft u ook een vraagstuk, kom dan naar dit symposium. Na afloop is er gelegenheid om uw vraagstuk ook voor te leggen aan docenten en betrokkenen bij het programma van Infra Futurelabs en Ruimtemakers.
Wil je er ook bij zijn?
Meld je hier aan of via onderstaande button.