In de komende jaren staan we op een cruciaal punt om een leefbare en duurzame toekomst te verzekeren, niet alleen voor onszelf maar ook voor de generaties die volgen. Deze dringendheid komt duidelijk naar voren in overheidsregelgeving, waarbij de bouwsector wordt opgeroepen om tegen 2030 het gebruik van primaire materialen met 50% te verminderen en tegen 2050 volledig circulair te zijn. Deze overgang heeft ingrijpende gevolgen voor verschillende sectoren en vraagt van bedrijven om duurzamere en circulaire bouwmaterialen te produceren.
Met deze dringende uitdaging in gedachten heeft Thomas Drenth, in opdracht van de Voskamp Groep in Almelo en de Universiteit van Twente, onderzoek gedaan naar de factoren die de aluminium divisie bevorderen, belemmeren en faciliteren op weg naar een circulair bedrijfsmodel. Thomas voelt zich verantwoordelijk vanuit zijn intrinsieke motivatie, passend bij de duurzame richting en beleid van de Voskamp Groep, om bij te dragen aan een duurzamere wereld en ervoor te zorgen dat toekomstige generaties dezelfde kansen en levenskwaliteit genieten.
Zijn onderzoeksresultaten richten zich op de vertaling van de overkoepelende duurzaamheidsstrategie naar divisieniveau. Hierbij is gekeken naar de integratie van gerecycled aluminium in de keten vanuit klantperspectief en technologische aspecten, zoals de kwaliteit en samenstelling van gerecyclede materialen, de recyclinginfrastructuur en het afvalsysteem. Daarnaast is ook het gedrag van werknemers met betrekking tot circulariteit en productontwerp onderzocht.
Om de eerste stappen te zetten richting een duurzamere aluminium divisie, heeft Thomas zijn bevindingen gepresenteerd aan de directie, de aluminium divisie, inkoop, klanten, leveranciers en andere belanghebbenden. De Voskamp Groep is actief begonnen met de implementatie van ontdekte initiatieven. Het afvalsysteem is aangepast, waardoor machineafval nu grondstof is voor nieuwe platen. Daarnaast heeft de Voskamp Groep gerecycled aluminium aangeschaft om vanuit duurzamere waardecreatie een product voor de bouwsector te kunnen aanbieden. Concreet zet de Voskamp Groep in de praktijk stappen om een duurzamere waardepropositie te creëren en zo bij te dragen aan een duurzamere maatschappij. Ketensamenwerking wordt gezien als basis voor samen oplossen van duurzaamheidsuitdagingen.
Door het vervangen van primair aluminium door gerecycled aluminium kan maar liefst 94% CO2-reductie en 94% energiebesparing bij de productie worden gerealiseerd. Dit komt doordat slechts een klein onderdeel van de toeleveringsketen nodig is voor de productie van gerecycled aluminium. Bovendien wordt verwacht dat vanaf 2026 niet-duurzaam geproduceerd aluminium door CBAM duurder zal zijn dan duurzaam geproduceerd aluminium, wat een extra stimulans is voor duurzaamheid.