BKT renovatie met ketenpartners – Woonstichting Triada
In samenwerking met een aantal ketenpartners wil Woonstichting Triada haar strategisch plan ten uitvoer brengen. In dit strategisch plan staan onder andere hoge ambities op het gebied van circulair- en natuurinclusief bouwen. Triada wil met ketenpartners de ruimte opzoeken om binnen de ketensamenwerking te innoveren en experimenteren. Er zijn veel kansen om te innoveren bij de renovaties van de badkamer, keuken- en toilet. Triada wil graag met haar ketenpartners onderzoeken hoe zij dit vorm kunnen geven. Er is voor gekozen om in een Micro en Challenged based learning community te onderzoeken wat in de Badkamer, Keuken, Toilet renovatie kan fungeren als een alternatief voor tegelwerk.
Vraagstelling en uitkomsten micro learning community
Er is in de micro learning communtiy gestart met de vraagstelling: Welke onderwerpen hebben de hoogste prioriteit om tot innovatie te komen in de badkamer, toilet- en keukenrenovatie volgens het strategisch plan van woonstichting Triada en kunnen wij deze in een Challenged based Learning Community uitvoeren? Vanuit de micro LC is naar voren gekomen dat we verder gaan met het onderwerp tegelvervanging. Daarop is de vraagstelling voor de challenged based LC zoals hieronder is weergegeven geformuleerd.
Vraagstelling Challenged based Learning Community
Tegelvervanging zorgt in de BKT renovatie voor de hoogste milieufootprint en voor de meeste overlast voor bewoners. Hoe kan een zo circulair mogelijk alternatief bijdragen aan een renovatie met een lage milieufootprint, en minder overlast? Dit alles binnen de kwaliteitseisen van Triada? Hierbij gaat het om het inrichten van het proces, het vinden van de juiste kwaliteit en wellicht afwijken van bestaande structuren om te komen tot het optimale circulaire resultaat.
Opdrachtgever
Programmaregisseur duurzaamheid | Woonstichting Triada | Projectmanager | Woonstichting Triada
Samenstelling deelnemers Learning Community
Facilitator Saxion | Projectmanager | Woonstichting Triada | Coen Hagedoorn Bouwgroep | Projectleider | SQ-bouw/Akor | Werkvoorbereider | Salverda
Wat is opgeleverd en geleerd?
In de eerste bijeenkomst is nader ingegaan op de vraagstelling en is vanuit de 10R systematiek gewerkt aan een verdere beeldvorming ten behoeve van BKT-tegelcirculariteit. Er is onder meer geconstateerd dat het thema “minder renovatie overlast” ,enerzijds betrekking kan hebben op het type tegel (Mosa tegel, PVS tegel, panelen, etcetera) maar zeker ook heeft te maken met het managen van de verwachtingen van de bewoners. In deze groepsfase is als gemeenschappelijk doel van de groep gesteld dat er een instrument dient te komen waarmee het mogelijk is om de diverse circullare BKT wand- en vloerafwerking opties die er zijn te kunnen vergelijken op basis van diverse criteria. In daaropvolgende bijeenkomsten is hierop doorgegaan en hebben alle deelnemers hun eigen kennis en expertise ingebracht m.b.t. de diverse circulaire alternatieven van de Mosa tegel. In de laatste bijeenkomst is er een Excel-bestand ingevuld met daarin een overzicht van de diverse circulaire tegel alternatieven. Hetgeen is opgeleverd is een spreadsheet met de volgende waarderingen (–, – , 0, + , ++) en de onderdelen: “Gebruik”, “Milieu-impact, ”Woning renovatie aspecten”, “kosten”, “Overig” (totaal circa 20 indicatoren) waarbij er 4 alternatieven van BKT Mosa tegels zijn beoordeeld. Daarmee is het doel bereikt. Afgesproken is dat de deelnemers gezamenlijk verder gaan optrekken als ketenpartners om meer inzicht te krijgen in de praktische mogelijkheden van circulaire BKT-tegels. De eerste stap is een bedrijfsbezoek bij de firma Coen Hagendoorn waarin inmiddels diverse concepten worden uitgetest. Op basis hiervan zal er worden nagedacht over de mogelijkheden om gezamenlijk verder te gaan werken aan de ontwikkeling van een pilot-studie in de keten. De deelnemers zijn tevreden over de Learning community uitkomsten.
Feedback opdrachtgever
Doordat vrij in het begin van facilitator moest worden gewisseld was het een wat lastige start. Tijdens de 2e sessie waren twee ketenpartners ook behoorlijk sceptisch. Dit heeft de facilitator goed rechtgetrokken. In de 3e sessie waren alle partijen positief verrast en toen begon het te lopen. Tijdens de laatste sessie is besproken dat in maart alle partijen en Triada naar de innovatie fabriek van één van de partners gaan. Zij testen met materialen, leiden eigen vakmensen en doen andere proeven. Naast theorie en discussie zijn er in de LC ook echt producten gepitcht. De verwachting is niet dat er op korte termijn geïnnoveerd wordt, maar deze nieuwe manier van samenwerken en elkaar een kijkje in de keuken geven opent de ogen. Zo heeft een ketensamenwerking ook echt effect.
De opdrachtgever kreeg terug van ketenpartners dat andere woningcorporaties ook wel eens een onderwerp opporeren waarop geïnnoveerd moet worden. Triada gaat nu een stapje verder door iedereen bij elkaar te zetten. En met de benen op tafel zaken te bespreken. Wat gaat goed, wat minder goed? Van oudsher bij aannemers is dit onbekend. In het begin was het daarom behoorlijk spannend en waren de partijen vrij sceptisch. Maar uiteindelijk is dit wel verademend voor alle partijen.
Vervolg
Een kijkje in de keuken doormiddel van een bedrijfsbezoek. Het streven om te innoveren met een circulair alternatief voor de tegels blijft staan. Voor een vervolg LC is het prettig wanneer tijdens het proces de hele tijd één en dezelfde facilitator is. De methodiek is zo goed bevallen dat de opdrachtgever kansen ziet voor andere bedrijfsonderdelen om ook deze methodiek toe te passen. Opdrachtgever gaat in de organisatie opzoek naar kansen en mogelijkheden.