Bouwinnovatie: Recycling EPS en verwijderen chemische brandvertragers

EPS met vlamvertragers

EPS (in de volksmond “piepschuim”) wordt gebruikt om huizen te isoleren en bevatte tot 2016 uit brandveiligheidsoverwegingen de vlamvertrager HBCD. Deze persistente organische verontreinigende stof (POP) is in Europa verboden, omdat deze stof niet afbreekbaar is in het milieu en schadelijk is voor de gezondheid.

EPS met HBCD is nog aanwezig in huizen en gebouwen vanaf de jaren 70 en zal bij renovatie– en sloopwerkzaamheden in de komende tientallen jaren geleidelijk, maar in grote hoeveelheden, vrijkomen.

Verwijdering HBCD uit EPS

Bijna al het sloop- EPS wordt verbrand. Bouw- en sloopbedrijven betalen echter wel extra kosten om EPS met HBCD te storten.

Pureps heeft een proces gepatenteerd om uit afval-EPS de basisgrondstof virgin styreen terug te winnen en zwaardere verontreiniging zoals de schadelijke brandvertrager HBCD te verwijderen. Vanuit de basisgrondstof styreen kunnen weer halffabrikaten gemaakt worden voor nieuwe EPSproducten.

Innovatieproces

Om het EPS op een effectieve wijze te kunnen compacteren heeft Pureps een vloeistof ontwikkelt die het EPS op locatie 50x in volume kan reduceren (oftwel gecompacteerd) waardoor er meer materiaal per rit kan worden meegenomen en het inzamelen in een grotere regio rendabel gemaakt wordt.

Voor de ontwikkeling van een dergelijke compacteer unit wordt samengewerkt met de firma Suurmond voor het doseren van de vloeistof.

Het mechanische deel van deze te bouwen compacteer unit zal in samenwerking met de firma KBM Recycling worden vormgegeven.

Voor het aanleveren van afval-EPS is de firma Van Nieuwpoort als leverancier van afval-EPS en transporteur betrokken en naar de toekomst blijvend van belang.

Pioneering zal in deze ontwikkeling optreden als procesbegeleider en bijdragen bij het inrichten van de inzamelmethodiek en processen.

Dit project wordt uitgevoerd onder de subsidie Circulaire Ketenprojecten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws