Bouwkringloopwinkel biedt oplossing voor kleine restpartijen

Kringloopwinkel Het Goed in Enschede zet een belangrijke stap richting een circulaire economie met de lancering van een nieuwe afdeling speciaal voor bouwmaterialen op 22 juni 2024. Deze ‘bouwkringloop’ biedt een oplossing voor zowel particulieren als bedrijven om herbruikbare bouwmaterialen een tweede leven te geven.

De nieuwe afdeling richt zich niet alleen op particulieren die op zoek zijn naar betaalbare bouwmaterialen, maar biedt ook een unieke mogelijkheid voor bouwbedrijven. Ondernemers in de bouwsector kunnen nu hun kleine restpartijen en overtollige materialen naar de bouwkringloop brengen in plaats van deze weg te gooien. Dit initiatief vermindert afval en bevordert duurzaam hergebruik.

Bedrijfsleider Miranda Ossentjuk geeft aan: “Het Goed maakt werk door hergebruik. We bieden mensen een kans op passend werk en geven spullen een tweede leven. Samen leveren we een bijdrage aan een betere wereld, onder andere door het hergebruiken van bouwproducten gemakkelijker te maken. Enschede is de eerste winkel van Het Goed in Nederland waar we dit opstarten, waarna we dit misschien ook naar andere winkels en steden kunnen uitbreiden.”

Samenwerking met bouwbedrijven

Het Goed nodigt alle bouwbedrijven in de regio Enschede uit om deel te nemen aan dit groene initiatief. Door kleine restpartijen en overtollige bouwmaterialen te doneren aan de bouwkringloop, kunnen bedrijven niet alleen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar ook kosten besparen op afvalverwerking.

Carla Bokdam van bouwer Trebbe: “Bij ons blijven weleens goede bouwproducten over. Die materialen zijn vaak veel te goed om weg te gooien, maar toch is dat soms onvermijdelijk. In de professionele bouw zijn kleinere partijen materialen lastig in te passen. We slaan de materialen vaak een tijdje op, de voorraad wordt steeds groter, dus op een gegeven moment moeten we het toch weggooien. Vooral die vele losse producten of kleine beetjes. Dat is zonde. We zijn dan ook erg blij als we daar een volgende gebruiker blij mee kunnen maken, wel zo duurzaam. En dan helpen we ook nog eens het goede doel.”

Het is tijd dat het weggooien van goede, bruikbare materialen stopt. De bouwkringloop biedt een nieuwe, alternatieve bestemming voor restmateriaal. Van overgebleven schroeven tot te veel bestelde kozijnen; het kan allemaal een tweede leven krijgen via een bouwkringloop. Daarvoor moet het echter wel ingezameld worden. De afvalcontainer moet dus plaatsmaken voor een mini-opslag.

Vanuit Pioneering en Het Goed denken we graag mee over de logistieke uitdagingen. Door een samenwerking aan te gaan, kunnen we afspraken maken over het verzamelen en ophalen van de materialen. Hierover verder praten? Neem contact op via info@pioneering.nl.

Circulaire bouweconomie in Twente

De voorbereiding van de Enschedese bouwkringloop is door Gijsbert Jansen en Joran Straatman vanuit hun organisatie De Bouwkringloop in 2022 opgestart, in opdracht van de gemeente Enschede. Hun doel is dat waardevolle bouwproducten niet bij het afval belanden maar door andere mensen kunnen worden hergebruikt. Door bouwkringlopen op te zetten, verzamelen zij steeds meer kennis over hoe we een circulaire bouweconomie kan werken.

In 2024 sloot Pioneering aan bij het opzetten bij de bouwkringloop in Enschede vanuit het project Circulaire Waardeketens, dat loopt van 2024 tot 2028. In dit project werken de Twentse Bouwboeren, De Land Bouwers en Stichting Pioneering aan een circulaire landbouw- en bouweconomie in regio Twente te werken met verschillende lokale en regionale partners.

Bedrijven kunnen bouwproducten langsbrengen of online/telefonisch aanmelden bij Het Goed via de website www.bouwkringloop.nl/enschede.

Meer weten over Circulaire Waardeketens?

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws