Op 22 september 2020 is de nieuwe training: praktische brandveiligheid bestaande bouw gestart. De tweede training was uitgesteld wegens corona en vond gisteren plaats. De derde training zal op 26 oktober gegeven worden.
In drie dagen verspreidt over 4 weken, worden alle brandveiligheidsaspecten behandeld van de bestaande bouw.
De eerste dag werd er gestart met de wet- en regelgeving voor de verschillende bouwkundige aspecten.
De tweede dag volgde de wet- en regelgeving van de installaties. Specifiek werd de beoordeling van de brandveiligheid in de praktijk behandeld: behalve beoordelingen en richtlijnen, gingen we aan de slag met praktijkcasussen van de deelnemers.
De derde dag zal worden gestart met het brandveilig gebruik van woningen en woongebouwen: regels, inrichting, meubilair, vluchtwegen, deuren en BHV. ’s Middags gaan we dan verder met onderhoud en beheer irt brandveiligheid. Daarbij wordt zowel ingegaan op de regels, maar ook wie waar voor verantwoordelijk is, wanneer je een specialist wel/niet hoeft in te schakelen, dossiervorming en gaan we ook zelf aan de slag met dossiervorming en de borging in het MJOB/MJOP.
Deze trainingen zullen gegeven worden door diverse adviseurs uit het bedrijfsleven. Je krijgt hierdoor niet alleen theoretische input, maar er zullen vooral ook praktijksituaties behandeld worden die de adviseurs veel tegen komen, maar ook eigen casussen zullen worden behandeld. Robert Arends van Arends Advies is moderator van deze training.
Managementtraining brandveiligheid
Naast de basistraining brandveiligheid heeft onze Pionier Joke Bults samen met de docenten de managementtraining brandveiligheid ontwikkeld. Deze zal gaan over rollen en verantwoordelijkheden, risico’s en scenario’s en PDCA.
Deze training is voor vastgoedbeheerders, technisch en facilitair directieleden, managers, RvB en RvT. Het doel van deze training is bewustwording en “in control zijn” over brandveiligheid van de panden in beheer. De trainingen zullen gegeven worden door diverse adviseurs uit het bedrijfsleven. Je krijgt hierdoor niet alleen theoretische input, maar er zullen vooral ook praktijksituaties behandeld worden die de adviseurs veel tegen komen, maar ook eigen casussen zullen worden behandeld.
De eerste dag wordt gestart met de regelgeving in relatie tot de ambitie van de organisaties waarbij de relaties tussen theorie en praktijk gemaakt worden. ’s Middags wordt dieper ingegaan in de verschillende rollen en verantwoordlijkheden van gebouweigenaren.
De tweede dag zal ingegaan worden op de verschillende risico’s en scenario’s: scenario’s, brandontwikkeling, flashover, brandkromme, crisismanagement bij brand/crisiplan, tooling, brandveiligheidsapp.
De derde dag worden de beleidsplannen en de PDCA behandeld. Wat is de visie en ambitie, voorlichting huurders en gebruikers, organisatie van brandveiligheid, onderhoudsplan beheer en onderhoud. ’s Middags zal er door middel van verschillende intervisietechnieken casussen van de deelnemers behandeld.
De managementtraining brandveiligheid zal begin volgend jaar in de markt gezet worden.
Brandveiligheidsmanagement voor vastgoedbeheerders
In het voorjaar 2022 start de (nieuwe) training: Brandveiligheidsmanagement. Heeft u grip op uw kosten voor brandveiligheid? Beheerst u de risico’s van brand binnen uw vastgoed voldoende? Deze training is bedoeld voor het management, RvB en RvT van vastgoedbeheerders en technisch en facilitair directieleden zorgvastgoed, woningcorporaties en lokale overheden. Doel: Bewustwording over brandveiligheid van de panden in beheer.
In de training wordt er onder andere ingegaan op risico gestuurde brandveiligheid versus regelgerichte brandveiligheid. De training wordt op drie middagen en avonden gegeven door diverse adviseurs uit het bedrijfsleven. U krijgt hierdoor niet alleen theoretische input, maar er zullen ook praktijksituaties behandeld worden die de adviseurs veel tegen komen. Daarnaast worden ook uw eigen casussen behandeld.
- Na dag 1 weet u aan welke regelgeving voldaan moet worden, wat uw rol als gebouweigenaar is en hoe uw eigen ambitie hierbinnen past.
- Na dag 2 weet u welke risico’s en scenario’s er mogelijk zijn en hoe u hier op een goede manier op kunt sturen.
- Na dag 3 kunt u uw eigen ambitie vertalen naar gewenste risicosturing en weet u hoe u deze risicobeheersing binnen het beheer en onderhoud kunt vasthouden.
Praktische informatie
Data training
21 april, 12 mei, 2 juni (middag en avond incl. diner)
Kosten
€1.575,- voor Pioneering deelnemers
€1.775,- voor niet Pioneering deelnemers
Locatie
Florilympha, Troned en CarintReggeland (onder voorbehoud)
Deze training wordt georganiseerd door coproductie van Pioneering en Saxion. Arends Advies is moderator van deze training.
Dag 1
Docenten: Nick Brinkman van NABR, Bouwmanagement & advies in brandveiligheid en Robert Arends van Arends Advies.
Regelgeving en ambities
- Brandveiligheid in wetgeving inhoudelijk (Woningwet, Bouwbesluit, Wet milieubeheer, Arbowet).
- Omgevingswet en Besluit bouwwerken leefomgeving
- Brandveiligheid in wetgeving procedureel en termijnen (meldingen, vergunningen Omgevingsrecht)
- Nabije toekomst in regelgeving
Combi theorie met praktijksituatie (plattegrond)
- Voldoet het gebouw en hoe zou je dit kunnen laten voldoen en aan elk toets niveau
- Wat zijn de alternatieven
- Waar wil je dat je gebouw aan voldoen/wat zijn je eigen wensen/ambities en hoe zorg je dat het gebouw hieraan voldoet
Rollen en verantwoordelijkheden
- Wie is verantwoordelijk voor brandveiligheid?
(demarcatie van verantwoordelijkheden/regie/aansprakelijkheid/claims) - Welke rollen kun je onderscheiden?
(overheid/brandweer, verzekeraar, gebruiker/huurder, verhuurder/eigenaar/RvT/cliëntenraad/OR)
Dag 2
Docenten: Pim Boswerger van Kijk op Veiligheid en Peter Schut van Octaaf Advies.
Risico gestuurde brandveiligheid
- Uitleg brandscenario’s a.d.h.v. plattegrond dagdeel 1
- Samenhang tussen Bouwkundige-, Installatietechnische-, Organisatorische- en Cultuurmaatregelen.
- Mogelijkheden en omgang met gelijkwaardigheid
- Uitleg brandgedrag in relatie tot vluchtveiligheid brandontwikkeling, flash over, brandkromme
- Crisismanagement bij brand: crisisplan (UT/Troned oefening)
- Tooling voor risicoanalyses en ontwikkelingen concepten t.b.v. vluchtveiligheid
- Uitleg opdracht dag 3
Dag 3
Docenten: Robert Arends van Arends Advies en Eric Temmink van Carintreggeland.
Welk ambitieniveau heb je en hoe houd je deze vast?
- Visie en ambitie. Nut en inhoud van beleidsplan brandveiligheid voor beheerder, verhuurder, eigenaar, monitoren en bijstellen beleidsplan, PDCA
- Voorlichting van huurders/gebruikers en instrueren. Cultuur/trainen van huurders/gebruikers. (gebruik van simulatiesoftware (bv Virtual Reality) t.b.v. gelijkwaardigheid, ontwerp en voorlichting/instructie
- Organisatie van brandveilig gebruik door wijze/mate van onderhoud, BHV-organisatie of mobiliseren van huurders
- Beheer en onderhoud: onderhoudsplan – PDCA, inkoopcontracten, hoe ga je om met gebouwwijzigingen. Casussen deelnemers bespreken en oplossen door middel van verschillende intervisietechnieken.
Flyer
Klik hier om de flyer over brandveiligheidsmanagement te bekijken!