Circulaire uitvraag voor vervanging riolering Kortenaerstraat in Enschede

De riolering van de Kortenaerstraat is volgens het onderhoudsprogramma aan vervanging toe. De gemeente Enschede wil dit onderhoud zo duurzaam en circulair mogelijk gaan uitvoeren en heeft zich daarom aangesloten bij de CHALLENGE van Infra Futurelabs Overijssel. Remco Kornegoor, projectleider bij de Stadsingenieurs, vertelt over hoe de gemeente Enschede dit project op een nieuwe manier aanvliegt.

Een andere invalshoek

Remco legt uit dat hij aan de CHALLENGE meedoet, omdat het een mooie kans is om een project vanuit een andere invalshoek te bekijken. “De CHALLENGE is een gelegenheid om samen met anderen verschillende mogelijkheden voor duurzame en circulaire projecten te verkennen. Natuurlijk wil ik er zelf ook van leren en ontdekken of we bepaalde zaken ook in andere projecten in de gemeente Enschede kunnen toepassen”, licht hij toe.

Project Kortenaerstraat

Gemeente Enschede neemt het onderhoud aan de Kortenaerstraat als casus voor hun deelname aan de CHALLENGE. “In een deel van de Kortenaerstraat moet volgens het onderhoudsprogramma de riolering worden vervangen. Na een adviesronde is besloten tot vervanging van de riolering en herinrichting van de openbare ruimte”, vertelt Remco.

In de afgelopen maanden werkte hij aan het zo duurzaam mogelijk invullen van dit project. Dat maakt dat hij er op een andere manier naar moest gaan kijken. Dat ging niet altijd vanzelf legt Remco uit: “Het is lastig om niet direct in oplossingen te denken. Ik merk dat als we over duurzaamheid en circulariteit spreken, het snel gaat over uitvoering en materiaalkeuze, en wat daarin mogelijk is. Terwijl we wellicht in eerdere projectfases al keuzes kunnen maken die veel meer effect hebben.”

Leren van anderen gemeenten

Tijdens de deelname aan de CHALLENGE kreeg Remco ook inzicht in hoe andere deelnemers dit soort trajecten doorlopen. Dat biedt de mogelijkheid om te leren van anderen, waardoor je niet altijd zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Remco is benieuwd naar de verschillen. “De deelnemers volgen in principe dezelfde processtappen, maar we kunnen uiteraard uiteenlopende oplossingen bedenken. Ik ben erg benieuwd naar de uitkomsten en nog meer naar de route daar naartoe. Waar hebben zij andere keuzes dan wij gemaakt en waarom.”

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws