Om duurzamere keuzes te kunnen maken in de openbare ruimte is inzicht in de CO2-uitstoot van producten en materialen cruciaal. Sander Lubberhuizen speelt hierop in met zijn nieuwe initiatief: CO2 Spot. Dit platform biedt stedenbouwkundigen, projectleiders en beleidsmakers een waardevolle tool om bewuste, duurzame keuzes te maken bij het gebruik van materialen in de openbare ruimte.
Van idee naar innovatie
In zijn werkzaamheden als projectmanager innovatie bij de gemeente Enschede is Sander Lubberhuizen dagelijks bezig met circulariteit in de openbare ruimte. De vraag hoe circulariteit meetbaar gemaakt kan worden, bracht Lubberhuizen tot een verhelderend inzicht: CO2-uitstoot is een betrouwbare indicator, immers komt veruit de meeste uitstoot vrij bij de winning en productie van nieuwe (half-)fabricaten. Waar de gemeente zich hoofdzakelijk richt op procesniveau, zoomt CO2 Spot juist in op productniveau. Het platform helpt gebruikers de milieubelasting van materialen te vergelijken en zo de duurzaamste optie te kiezen. Hiermee stimuleert CO2 Spot niet alleen duurzaamheid en circulariteit, maar ook een gezonde concurrentie tussen leveranciers om CO2-uitstoot te verlagen.

Hoe werkt CO2 Spot?
Via de website kunnen materialen op basis van hun CO2-uitstoot eenvoudig worden vergeleken. Men kiest een productcategorie, bijvoorbeeld asfalt, en krijgt met één klik een overzichtelijke reeks staafdiagrammen met verschillende producten en bijbehorende CO2-waarden. De database haalt haar gegevens uit Environmental Product Declarations (EPD’s) en Milieu Kosten Indicatoren (MKI’s), waarbij de focus ligt op de A1 tot A3 data (van grondstofwinning tot productie). Dit zorgt voor een transparante en gestandaardiseerde vergelijking tussen materialen. Tot en met de productie van een materiaal ontstaat veruit de meeste CO2-uitstoot. Materialen met een hoger aandeel teruggewonnen of natuurlijke grondstoffen hebben daarmee een veel lagere uitstoot. Met dit inzicht probeert Lubberhuizen hergebruik bij producenten én gebruikers te stimuleren.

Uitdagingen en doorbraken
Het standaardiseren van CO2-gegevens uit verschillende bronnen bleek een uitdaging. Verschillende meetmethoden, zoals de Nederlandse MKI en de Europese ECI, bemoeilijken eenduidige vergelijkingen. Toch slaagt CO2 Spot erin deze data te harmoniseren en toegankelijk te maken. Het platform fungeert daarmee als een onafhankelijk controlemechanisme, waardoor leveranciers niet alleen inzicht krijgen in hun eigen prestaties, maar ook worden gestimuleerd om te verduurzamen.
Een duurzame concurrentiestrijd
Eén van de doelstellingen van het platform is om een concurrentiestrijd aan te wakkeren, niet op kosten maar op CO2-uitstoot. Leveranciers worden gestimuleerd om hun eigen productdata aan te leveren. Door deze data publiek beschikbaar te stellen en eenvoudig te kunnen vergelijken hoopt Lubberhuizen dat meer leveranciers hun duurzame producten op CO2 Spot willen tentoonstellen.
Van data naar duurzaamheid
Een ander speerpunt van CO2 Spot is het doorbreken van de geslotenheid rondom milieudata. Veel instanties, zoals DuboCalc en de Nationale Milieudatabase, houden data achter gesloten deuren middels een betaalmuur. Daarnaast vergt het uitlezen van deze data vaak specialistische kennis. Lubberhuizen wil met zijn platform laten zien dat transparantie en innovatie hand in hand gaan. Door CO2-gegevens publiek beschikbaar en voor ieder leesbaar te maken, wordt de markt gestimuleerd om collectief te verduurzamen.
Meedoen aan de transitie
CO2 Spot is een persoonlijk initiatief zonder externe financiering of subsidies, wat de kracht van ondernemerschap en idealisme benadrukt. Lubberhuizen nodigt leveranciers uit om ook hun producten op het platform te laten vergelijken.
Wil jij als leverancier of beleidsmaker bijdragen aan een duurzamere toekomst? Bezoek CO2 Spot en ontdek hoe jouw keuzes écht impact kunnen maken!

Dit interview is gehouden vanuit het programma Infra Futurelabs Overijssel. Infra Futurelabs is opgezet door Stichting Pioneering, Bouwend Nederland en Provincie Overijssel met als doel om overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen te laten werken aan het behalen van klimaatdoelstellingen in de infra-sector.