Woningcorporatie Domijn heeft recent grote stappen gezet in de implementatie van Building Information Modeling (BIM) binnen de organisatie. Dit deed Domijn door micro learning communities (MLCs) uit te voeren, begeleid door Arjan Krijgsman van Pioneering. Binnen deze MLCs werd een diverse groep medewerkers samengebracht om de interne kennisdeling te bevorderen en de voordelen en randvoorwaarden van BIM te verkennen. Twee bouwondernemingen sloten zich later aan bij dit proces, wat de samenwerking en kennisdeling verder versterkte.
Wat is BIM?
BIM, oftewel Building Information Modeling, is een proces dat gebruik maakt van digitale 3D-modellen voor het plannen, ontwerpen, bouwen en beheren van bouw- en infrastructuurprojecten. Deze modellen bevatten uitgebreide informatie over de bouwmaterialen, fabrikanten, afmetingen en andere belangrijke aspecten van de elementen in het model. BIM gaat verder dan traditionele tekeningen en biedt een data-rijke omgeving die een gedetailleerd en dynamisch overzicht van een project mogelijk maakt.
Tijdens een interne inspiratiesessie over BIM identificeerde Domijn diverse kansen voor de toepassing van BIM in haar bedrijfsprocessen. Hieruit ontstonden twee kernvraagstukken die door middel van micro learning communities werden aangepakt: het verkrijgen van inzicht in aangeleverde data en het waarborgen van actuele tekeningen.
MLC 1: BIM Informatie
De eerste micro learning community richtte zich op de hoofdvraag: “Hoe kan Domijn zicht krijgen op de aangeleverde (generieke) informatie/data en vaststellen welke informatie/data voor Domijn relevant is en in welke vorm deze aangeleverd moet worden?”
De deelvragen omvatten:
- Welke informatie wordt aangeleverd door bouwpartners zoals bouwbedrijven en architecten?
- Wat kunnen we met deze informatie doen en welke informatie is relevant voor Domijn?
- Is de vorm waarin de informatie wordt aangeleverd geschikt, of zijn er aanpassingen nodig?
Door deze vragen te beantwoorden, kon Domijn een aspectmodel ontwikkelen dat duidelijk maakt welke informatie en data in verschillende projectfasen nodig zijn. Daarnaast werd er gekeken welke informatie direct in 3D gezet moet worden en welke later toegevoegd kan worden. Dit model hielp ook bij het identificeren van de informatiebehoeften van verschillende rollen binnen de organisatie en het vaststellen van de benodigde BIM-standaarden en protocollen.
MLC 2: Actuele Tekeningen en BIM
De tweede micro learning community richtte zich op de hoofdvraag: “Hoe zorgen we ervoor dat we altijd beschikken over actuele tekeningen binnen Domijn?”
De groep ontdekte dat de werkwijze voor het bijhouden van actuele tekeningen verbeterd moest worden. Actuele tekeningen zijn essentieel voor afdelingen die zich bezighouden met woningwaardering, onderhoud en wijzigingen in woningen. Het niet actueel houden van deze tekeningen leidt tot hogere kosten en tijdverlies. Er werd een vernieuwd proces uitgewerkt waarin BIM een centrale rol speelt.
MLCs als tool voor bedrijfsinnovatie
De deelnemende medewerkers waren zeer positief over de werking en het resultaat van de micro learning communities. Door met een diverse groep medewerkers aan een concreet vraagstuk te werken, konden alle betrokken afdelingen meedenken over de implementatie van BIM. De medewerkers kregen meer begrip van BIM en welke rol het heeft voor verschillende afdelingen. De opgedane inzichten kan Domijn gebruiken voor de invullingen van volgende MLCs om de route naar BIM voort te zetten.