DRU Industriepark: Van oude ijzergieterij naar cultureel hart van de Achterhoek

Woningbouw & Renovatie

Het DRU Industriepark in Ulft is een toonbeeld van hoe industrieel erfgoed op duurzame wijze kan worden herbestemd. De ijzergieterij uit 1754 is de afgelopen jaren getransformeerd tot een plek waar wonen, werken en recreëren samenkomen. Waar er in eerste instantie plannen werden gesmeed om het industriepark te slopen, is er uiteindelijk gekozen voor een plan met maximaal oog voor hergebruik en sociale functionaliteiten voor de omgeving.   

Geschiedenis 

Het begon in 1754 met de oprichting van een ijzergieterij door de Graaf van Bergh, genaamd de Olde Hut. Later, in 1774, werd de fabriek overgenomen door burgemeester Diepenbrock en apotheker Reigers, waarna de naam DRU (Diepenbrock & Reigers Ulft) ontstond. Gedurende bijna 250 jaar produceerde de DRU-fabriek vensters, haardplaten, keuken-emaille en gasradiatoren. In de hoogtijdagen werkten er maar liefst 1584 mensen. Toen de fabriek in 2003 voorgoed zijn deuren sloot, leek het complex zijn industriële functie te verliezen, maar dankzij de inzet van John Haverdil en een gedurfde visie werd het gebied nieuw leven ingeblazen. 

 Tegen de stroom in 

John Haverdil, voormalig wethouder van de gemeente Oude IJsselstreek, speelde een sleutelrol in de transformatie van het DRU-complex naar het huidige DRU Industriepark. Hij durfde tegen de stroom in te gaan door te kiezen voor behoud in plaats van sloop van het erfgoed. In 2009 opende het DRU Industriepark als een multifunctioneel centrum met ruimte voor zowel culturele als sociale activiteiten. Het oude portierscomplex werd het eerste gebouw dat een nieuwe bestemming kreeg, onder andere als bibliotheek, theater, poppodium en grand café. Hiermee creëerde Haverdil een bruisende ontmoetingsplek die de geschiedenis van de industriële revolutie in ere houdt, maar tegelijk een moderne impuls geeft aan de regio. 

 

Overambitieus of symbool van innovatie?  

Hoewel het project niet zonder kritiek is gebleven – sommigen zagen het als een duur en overambitieus initiatief – is het voor velen een symbool van veerkracht en innovatie. Het DRU Industriepark heeft ups en downs gekend, maar door langlopende samenwerkingen en doorzettingsvermogen is het uitgegroeid tot een culturele en sociale trekpleister. De aanpak van Haverdil, die altijd voorstander is geweest van behoud van erfgoed, heeft ervoor gezorgd dat Ulft een unieke plek heeft waar geschiedenis en moderniteit elkaar ontmoeten, en dat is een prestatie waar de Achterhoek trots op mag zijn. 

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws