De werkgroep van het programma Fieldlab Hout ging dinsdag 9 april langs bij Oude Hengel Houtzagerij & Houthandel. Binnen het Fieldlab Hout werken verschillende manieren aan het industrialiseren van traditionele houtverbindingen, zodat ze in moderne woningbouw ook ingezet kunnen worden. De Oude Hengel is één van de bedrijven die meewerkt aan deze ontwikkeling. De werkgroep was uitgenodigd bij Oude Hengel in Gildehaus om de nieuwbouwhal te bespreken en een rondleiding te krijgen in hun huidige hal.
De groep werd hartelijk ontvangen met een broodje bratwurst, waarna Christian Struck (lector Sustainable Building Technology bij Hogeschool Saxion) de bijeenkomst opende. Christian blikte terug op het onderzoek naar de industrialisatie van traditionele houtverbindingen dat de bedrijven binnen de werkgroep de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd. Na afronding van het onderzoek zal hier een vervolg op komen.
Vervolgens gaf Douwe Oude Hengel een uitleg over het familiebedrijf, dat oorspronkelijk gestart is in Ootmarsum en later naar Gildehaus is verhuisd om verder te kunnen groeien. Jos Lichtenberg van Oude Hengel presenteerde de voortgang met betrekking tot houten knooppunten die worden toegepast in hun bedrijfshal. En Taco Klevering, constructeur voor Oude Hengel, licht toe hoe het krachtenspel werkt in de hal en welke keuzes er gemaakt kunnen worden.
Hanneke Kieft van Adema Architecten vertelde over de voortgang van de omzetting van rijen stenen woningen naar houten woningen. De woningcorporatie prefereert biobased materialen voor de standaardwoningen die ze laten bouwen. Alfred Evers van het ROC heeft een eerste concept gemaakt om de standaard stenen woningen om te bouwen naar hout en biobased materialen. Marktpartijen worden gevraagd om het voorstel te beoordelen en eventuele verbeteringen voor te stellen.
Christian Struck lichtte het onderzoek SPRONG van de hogescholen toe, gericht op het bevorderen van innovatie in de industriële houtbouw. Hij bespreekt de aanpak en financieringsmogelijkheden. Met dit project beogen Saxion en Van Hall Larenstein om in het komende decennium de kennisimpact van hout als hernieuwbaar bouwmateriaal te vergroten. Hout heeft grote potentie als circulair bouwmateriaal, is intrinsiek klimaatneutraal en herbruikbaar. In de bos- en houtketen ontbreekt echter voldoende kennis en praktijkervaring om die potentie volledig te benutten. Door kennis van lectoraten op het gebied van functioneel bouwen en duurzaam bosbeheer te bundelen, creëren we een kennisketen vanaf het planten en beheren van bossen in diverse contexten tot aan het toekomstbestendig (her)gebruik van constructief hout in een gebouw.
Dit omvat:
- Duurzame productie en hoogwaardig gebruik van hout: opschaling, materiaaleigenschappen, beheer
- Verwerking van halffabricaten: composieten, lijmen, lignine, lamellen, panelen
- Toepassing in bouw en infrastructuur: ontwerp, verbinding, lassen, constructies
- Integrale bescherming: brandwerendheid, schimmelbestendigheid, levensduur
- Hoogwaardig hergebruik: demontagebaarheid, geperst resthout
Daarna volgde een rondleiding in de houtzagerij verzorgd door Douwe Oude Hengel.