Overgebleven bouwmaterialen hoeven niet bij het afval te belanden. Weggooien is zonde, vooral als die materialen anderen kunnen helpen én bijdragen aan een circulaire bouweconomie. Met initiatieven zoals de Bouwronde wordt het voor bouwbedrijven makkelijk gemaakt om duurzaam met restmaterialen om te gaan.
Hoe werkt het?
Bij veel bouwprojecten blijven materialen over. Denk aan een paar vierkante meter tegels, een raamkozijn, schakelmateriaal of houten balken. Vaak zijn deze materialen nog prima bruikbaar voor andere projecten. Door ze te doneren aan een kringloopwinkels, zoals Het Goed in Enschede en Rataplan, krijgen ze een tweede leven. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar helpt ook particulieren die deze materialen goed kunnen gebruiken.
Goed voorbeeld in Enschede
In Enschede is al een mooie stap gezet. Op iedere milieustraat hangt nu een spandoek om bewoners erop te wijzen dat ze bouwmaterialen kunnen doneren in plaats van weggooien. Ook in de bouwsector wordt dit steeds gebruikelijker. Bij verduurzamingsprojecten van huurwoningen, bijvoorbeeld, organiseren woningcorporaties opruimdagen waarbij restmaterialen naar de bouwkringloop gaan.
Bouwbedrijven worden actief gestimuleerd om te kijken of restmaterialen herbruikbaar zijn in plaats van ze meteen als afval te beschouwen. Deze beweging wordt ondersteund door de Bouwronde, die bedrijven helpt om een circulaire werkwijze te implementeren.
Meer weten of meedoen?
Wil je ontdekken hoe jouw bedrijf restmaterialen een tweede leven kan geven? Neem contact op met Innovatiemakelaar Inge Meester via i.meester@pioneering.nl.
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Enschede, de Bouwkringloop, Het Goed, Rataplan en Pioneering.
Het opzetten en implementeren van bouwkringloop is onderdeel van het programma Circulaire Waardeketens. Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regio Deal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.