Gemeente Oost-Gelre | Zieuwentseweg e.o. Lichtenvoorde

In september 2023 ging de CHALLENGE van Infra FutureLabs van start. Overheden gaan hierin op zoek naar een zo duurzaam en circulair mogelijke invulling van hun eigen projecten in de ruimtelijke leefomgeving. In samenwerking met ondernemers en onderwijsinstellingen komen ze in verschillende werksessies steeds verder met het maken van een zo duurzaam mogelijk ontwerp en aanbestedingsstrategie. In de CHALLENGE doen momenteel vier gemeentes en één waterschap mee. Komende weken besteden we aandacht aan de 5 innovatieve projecten van dit jaar.

Gemeente Oost Gelre ging de CHALLENGE aan met een project voor de reconstructie van de Zieuwentseweg in Lichtenvoorde. De gemeente wil een zo duurzaam en circulair mogelijke invulling geven aan dit project. Bij het opstellen van de uitvraag gaat speciale aandacht uit naar een toekomstbestendige inrichting met:

  • Een robuust watersysteem
  • Kwaliteit van het groen en de biodiversiteit
  • Functionele verharding
  • Omgekeerd ontwerpen: aandacht voor voetganger en fietser

Van elkaar leren voor meer circulariteit en duurzaamheid

Barrie Span, civiele projectleider bij gemeente Oost Gelre, sloot vanuit zijn belangstelling voor het duurzaam en klimaatbestendig inrichten van de leefomgeving aan bij de werksessies van de CHALLENGE. “Samen met mijn collega Arjan Spaargaren doen we mee aan de CHALLENGE. We willen zowel van elkaar leren, als een project zo circulair en duurzaam mogelijk realiseren. Beide uitdagingen spreken mij zeer aan”, legt Barrie uit.

Uniforme Aanpak Duurzaam GWW

De huidige CHALLENGE heeft tot doel om meer uniformiteit te creëren in de manier waarop de Aanpak Duurzaam GWW op dit moment wordt ingezet. De Aanpak Duurzaam GWW is een werkwijze die opdrachtgevers helpt bij het borgen van circulariteit en duurzaamheid bij het plannen, aanbesteden en uitvoeren van projecten. Deze werkwijze is veelbelovend, maar wordt nog te weinig gebruikt omdat het niet uniform wordt toegepast door verschillende opdrachtgevers. Met behulp van deze CHALLENGE gaan de deelnemers onderling bepalen hoe die uniformiteit wel kan worden behaald. Barrie geeft aan dat dit ook zijn doel is tijdens zijn deelname: “De CHALLENGE is voor mij een succes wanneer het handvatten heeft opgeleverd om het project op een juiste, circulaire en zo duurzaam mogelijke manier te kunnen uitvragen.”

Samenwerking geeft meer inzichten

Door de samenwerking met andere gemeentes en waterschappen doen deelnemers ook meer inzichten op. Vanuit de werkgroep werd Barrie aan het denken gezet over het hergebruiken van verhardingsmaterialen: “Hoe kun je beschadigde verhardingsmaterialen hergebruiken door ze te herstellen? Zie het als refurbishing. Dat zie je in andere sectoren al meer gebeuren.” Hierop de volgde de vraag uit de groep waarom bij nieuwbouwprojecten altijd nieuwe verhardingsmaterialen worden toegepast.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws