Op 5 februari 2024 opende Vlaams minister-president Jan Jambon het Marie-Elisabeth Belpairegebouw, een innovatief project dat zowel qua schaal als duurzaamheid uniek is in België. Dit gebouw, ontworpen door een consortium van architectenbureaus 51N4E, Jaspers-Eyers en l’AUC, is de nieuwe werkplek van 4.750 Vlaamse ambtenaren. Met de nadruk op circulariteit, duurzaamheid en toekomstgericht ontwerp, zet het een nieuwe standaard voor bouwprojecten in Vlaanderen en daarbuiten.
Indrukwekkend staaltje circulair bouwen
De basis van het Belpairegebouw is een indrukwekkend staaltje circulair bouwen. Het gebouw vervangt de oude WTC I en II-torens, maar in plaats van volledige afbraak zijn de structuren van deze iconische gebouwen grotendeels behouden. 65% van de oorspronkelijke torens werd geïntegreerd in het nieuwe ontwerp, en maar liefst 95% van de materialen kreeg een tweede leven, waaronder de bakstenen, staal en het meubilair. Het ontwerpteam paste daarnaast innovatieve technieken toe zoals het gebruik van Cradle to Cradle-gecertificeerde materialen en circulair beton, wat bijdraagt aan een minimale milieu-impact.
Ontworpen voor de toekomst
Een ander opvallend aspect van het Belpairegebouw is het aanpasbare ontwerp, dat inspeelt op toekomstige behoeften. Binnen de 110.000 m² oppervlakte, waarvan 75.000 m² aan kantoorruimte, kunnen eenvoudig kantoren, woningen of hotelkamers worden ingericht. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat het gebouw niet alleen geschikt is voor de huidige Vlaamse ambtenaren, maar ook makkelijk kan worden aangepast aan toekomstige veranderingen in de werkomgeving. Daarnaast wordt hybride werken gestimuleerd, waardoor de ruimte dynamisch gebruikt kan worden en de kantoren meer als ontmoetingsplaatsen fungeren.
Duurzame technologieen
Het Belpairegebouw is volop uitgerust met duurzame technologieën, waaronder een koude-warmteopslagsysteem dat energie uit de bodem haalt, en zonnepanelen die zowel op het dak als aan de zijgevels zijn geïnstalleerd. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt, en een gesloten afvalverwerkingssysteem zet organisch afval om in biomassa voor energieproductie. Dit maakt het gebouw niet alleen bijna energieneutraal, maar ook een blauwdruk voor de toekomst van duurzame kantoorcomplexen.
Een monument voor de toekomst
Met het Marie-Elisabeth Belpairegebouw zet de Vlaamse overheid een nieuwe standaard voor duurzaam bouwen. De multifunctionele opzet van het gebouw, dat kantoren, woongelegenheden en hotelruimtes combineert, maakt het aanpasbaar aan toekomstige behoeften. Minister-president Jan Jambon noemde het gebouw tijdens de opening in 2024 een “nieuw monument” van Vlaanderen, met het laagste E-peil van alle overheidsgebouwen. Het project bewijst dat innovatie en circulariteit hand in hand kunnen gaan, en vormt een inspirerend voorbeeld voor toekomstgerichte stedelijke ontwikkelingen.