Human Capital-project toont impact en inspiratie in bouwsector

Sociale Innovatie

Het Regionaal Bouwen aan Human Capital (RBHC) project heeft na een jaar van inspanning significante vooruitgang geboekt in de bouw- en technieksector. Het project, gericht op het bevorderen van innovatie en duurzaamheid in de sector, heeft niet alleen de werkende elementen van Human Capital-tools (HC-tools) in kaart gebracht, maar ook de impact ervan op het werkveld en de inspiratie die het biedt aan deelnemers.

 

Organisaties adopteren nieuwe innovaties gemakkelijker

Bestaande innovaties worden door organisaties niet altijd geadopteerd, omdat ze de implementatie van innovaties te complex vonden. Dit is niet alleen een probleem binnen individuele organisaties, maar ook binnen ketens van verschillende samenwerkende partijen. In de keten lopen ze naast de technische uitdagingen die horen bij de implementatie van een innovatie, soms ook tegen tegenstrijdige belangen tussen de verschillende organisaties aan. Een voorbeeld hiervan speelde zich af bij de Sharing Community over thermisch compartimenteren. In dit voorbeeld, net zoals bij verschillende andere innovatieprojecten, werd duidelijk dat organisaties elkaar lang niet altijd begrijpen. Ze lopen vast bij de samenwerking. Door de methodiek Micro Learning Community (MLC) in te zetten, maken we de implementatie van en samenwerking rondom innovatieprojecten eenvoudiger. Daarmee hebben onze MLC’s een belangrijke rol in de innovatie-adoptie (een innovatie omarmen als het ware) en de ontwikkeling van skills (‘leren communiceren met organisaties die een andere taal hebben’, overige soft skills).

MLCs zorgen dat meer organisaties zich bezighouden met concrete innovaties

Bijkomende effect: doordat je met elkaar praat over innovatie ontstaat energie en een beweging, waardoor andere bedrijven geïnspireerd raken en ook willen aansluiten. Dat maakt dat het ecosysteem groeit en steeds meer bedrijven deel willen gaan nemen aan onze systematiek. Naar aanleiding van RBHC en de beweging die daar is ontstaan melden nieuwe bedrijven zich nu bij Pioneering om ook een MLC te starten. Ook andere HUB’s willen nu graag met de systematiek aan de slag. Er is ook interesse bij ministeries, provincies en andere overheidsinstellingen.

Meer gelijkwaardigheid binnen organisaties

De bekende hiërarchische structuur die van de bouw bekend is, opdrachtgever ten opzichte van opdrachtnemer én baas ten opzichte van ondergeschikte, heeft een remmende invloed op innovatief werken. Het leidt tot een afwachtende houding in de keten. In de MLC’s spelen dat soort ingesleten patronen geen rol, daar is iedereen gelijkwaardig en de focus is om een vraagstelling op te lossen. De facilitator ziet erop toe dat iedereen een bijdrage heeft. Daarmee wordt een belangrijke barrière voor innovatie weggenomen. We halen dus belemmerende ingesleten werkpatronen en machtspatronen weg en vervangen die door gelijkwaardige samenwerking tussen alle partijen en niveaus.

Onderwijs en het werkveld sluiten beter op elkaar aan

De samenwerking tussen onderwijs en bedrijven verandert. Traditioneel is het geval vaak dat bedrijven een probleem hebben en dat het onderwijs de oplossing biedt. Eenzijdig. Dat wordt met deze methodiek doorbroken. Docenten leren om niet met de oplossing te komen voor bedrijven, maar leren in de LC om samen een oplossing te bedenken. Dat is een mindshift in het onderwijs. Het onderwijs leert om bedrijven te helpen vraagstukken op te lossen.

Individuele medewerkers verbeteren onbewust hun kennis en vaardigheden

Tot slot hebben we impact op de individuele medewerker. Die verbreedt bijna ongemerkt zijn kennis en vaardigheden. Dat noemen we intern wel ‘stiekem’ leren: omdat ze met hun werk bezig zijn in de MLC voelt het niet alsof ze in een leer- of cultuurtraject zitten. Maar de leren hun eigen, soms nieuwe, positie in de keten, ze leren anders communiceren, ze leren techniek te implementeren. Daarmee leveren de MLC’s ook een grote bijdrage aan de individuele ontwikkeling van medewerkers (Leven Lang Ontwikkelen). We leren ze om open en ongekleurd te kijken naar de opvattingen en ideeën van anderen, ze leren luisteren, doorvragen en nieuwsgierig te zijn. Ze leren experimenteren en bijsturen. En daarmee leren ze zichzelf een Leven Lang Ontwikkelen.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws