Ingezoomd: Circulariteit en Beleid

In Infra Futurelabs werken we samen aan een circulaire en duurzame aanpak voor de aanleg en het beheer en onderhoud van infrastructuur en openbare ruimte.

Het concept van de circulaire economie is ontstaan als reactie op de lineaire economie, waarin grondstoffen worden gewonnen, verwerkt tot producten en uiteindelijk worden afgeschreven als afval. In een circulaire gedachtegang gaat deze werkwijze niet op. In de circulaire economie kennen we geen afval meer en behouden we grondstoffen oneindig in de waardeketen. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen die de aarde kan genereren.

Hoewel het concept van een circulaire economie al decennia oud is, heeft het de afgelopen jaren meer aandacht gekregen als een mogelijke oplossing voor de maatschappelijke uitdagen waar we voorstaan. Echter de kanteling van een lineaire gedachtegang naar een circulaire, is ingewikkeld. Binnen het programma Infra FutureLabs gaan we met de reeks ‘’Ingezoomd’’ in gesprek met experts binnen de Circulaire Economie. Het doel is vanuit verschillende perspectieven te ontdekken hoe we binnen organisaties en in de keten de versnelling kunnen inzetten op het gebied van circulariteit in de Infra sector. Ditmaal gingen we in gesprek met Iris Lammertink, Projectleider Duurzaamheid bij de gemeente Losser.

Van Incidenteel naar Structureel

De gemeente Losser geeft veel ruimte aan het thema Duurzaamheid. Met een afdeling Duurzaamheid met bijna 10 medewerkers is gemeente Losser – als een van de kleinere gemeentes in Twente – vooruitstrevend. Zo is deze afdeling bezig met projecten als wijken aardgasvrij maken en het plaatsen van genoeg laadpalen voor elektrische auto’s. Eén van de hoofdpijlers van het Duurzaamheidsteam is Circulariteit.

Iris geeft aan dat er binnen de gemeente Losser op het moment nog geen beleid is op het gebied van circulariteit. Dit resulteert zich in enkele incidentele projecten op het gebied van circulariteit, maar tot op heden is de gemeente nog niet in staat geweest om dit thema structureel te integreren binnen de organisatie. Een goed voorbeeld van een circulair project is het centrum van de Lutte. Hier wordt in de ontwerpfase al rekening gehouden met de materiaal keuze, zodat we met de vrijgekomen materialen weer andere lokale projecten kunnen realiseren. Een goede stap in de richting naar de circulaire economie.

Circulair Beleid

Gemeente Losser wil door een circulair beleid op te stellen verzekeren dat de gemeente structureel aan de slag gaat met circulariteit. Dit betekent dat er voor iedere afdeling gekeken wordt wat zij circulair kunnen realiseren. De eerste stap hierin is iedereen algemene, inspirerende kennissessies organiseren zodat iedereen uit de gemeente op dezelfde golflengte zit en dezelfde kennis heeft. Dit betekent dat de medewerkers van de gemeente de sessie bijwoonen en dat er sessies zijn voor ondernemers én inwoners.

Een tijd geleden inspireerde Thomas Rau de wethouders van de 14 Twentse gemeente die duurzaamheid in hun portefeuille hebben. Iris geeft aan dat dit de Wethouder van gemeente Losser, Jaimi van Essen, een extra zetje heeft gegeven om verder aan de slag te gaan met het opstellen van het beleid. Het is enorm belangrijk om als gemeente, groot eigenaar van het fysieke domein, goed ‘’voor’’ te denken en te realiseren in welke stappen van het proces ze veranderingen kunnen aanbrengen. Als er midden in het proces wordt ‘’na’’-gedacht over wat er dan nog circulair uitgevoerd kan worden, zijn er al essentiële stappen overgeslagen. Tijdens deze bijeenkomst werd ook de onderstaande video gepresenteerd, waar gemeente Losser – waaronder Iris – een groot aandeel in had.

De weg naar het nieuwe beleid

De stap naar een circulair beleid zet gemeente Losser met alle afdelingen. Zo zijn er verschillende teams opgesteld vanuit de vijf invalshoeken van de Handreiking voor het maken van gemeentelijk beleid voor de Circulaire Economie:

  1. De inkoop van Goederen, Diensten en Werken.
  2. De rol in de Openbare Ruimte.
  3. De rol bij het bestemmen en tot ontwikkeling brengen van Gebieden.
  4. Inwoners en Huishoudens.
  5. De bedrijven en organisaties die actief zijn binnen de Gemeentegrenzen

Ieder team bestaat uit drie of vier medewerkers van relevante afdelingen. Via deze weg wordt de betrokkenheid bij dit thema binnen de organisatie direct verhoogt. Het gaat leven op de werkvloer en iedereen mag erin mee denken. Zo wordt het beleid ook van iedereen en zal het de werkelijkheid gaan weerspiegelen. Zo wordt er nu gekeken naar de huidige situatie van de gemeente Losser. Ook wordt er gekeken naar de gewenste situatie. Vanuit daar wordt er een stappenplan gemaakt om bij de gewenste situatie te komen. Dit zal in de vorm van een adviesverslag gepresenteerd worden. Voor iedere invalshoek worden er drie scenario’s uitgewerkt (brons – zilver – goud) zodat het door een gedegen keuze gemaakt kan worden. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het beleid vanaf 2024 geïmplementeerd gaat worden.

DIT INTERVIEW IS UITGEVOERD VANUIT HET PROGRAMMA INFRA FUTURELABS EN MET DE MEDEWERKING VAN IRIS LAMMERTINK. INFRA FUTURELABS WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR DE PROVINCIE OVERIJSSEL, WATERSCHAP VECHTSTROMEN EN BOUWEND NEDERLAND. WIL JIJ NAMENS JE ORGANISATIE IN CONTACT KOMEN MET HET PROGRAMMATEAM VAN INFRA FUTURELABS OM EEN INTERESSANTE CASUS OF PRODUCT TE DELEN? STUUR DAN EEN MAIL NAAR INFO@INFRAFUTURELABS.NL. BEKIJK OOK DE BIJEENKOMSTEN IN DE NABIJE TOEKOMST IN DE AGENDA VAN INFRA FUTURELABS OM DEEL TE NEMEN AAN DE COMMUNITY.

Meer weten? Neem contact op

Gerelateerde projecten

Lees het laatste nieuws