Een circulair fietspad
Sinds begin dit jaar is er een nieuw kabinet gepresenteerd. Het kabinet heeft in het coalitieakkoord beschreven wat de toekomstplannen zijn voor Nederland in de tijdsperiode van 2021 tot 2025. Wat sterk naar voren komt in het akkoord is de focus op het tegengaan van de klimaatcrisis, de aanpak van de stikstofcrisis en het fors opschalen van de woningbouw. Zoals in het coalitieakkoord geschreven staat: ‘’We maken Nederland klaar voor de toekomst – klimaatneutraal, fossielvrij én circulair – met schone energievoorziening en groene industriepolitiek’’. De grote vraag is hoe gaan we van een lineaire economie naar een circulaire economie? En hoe gaan organisaties daarmee om? We gingen vanuit het programma Infra FutureLabs in gesprek met Marc van der Weide van Schagen Infra en hij vertelde over hoe zij circulariteit onderbrengen in hun organisatie.
Wat betekent circulariteit voor Schagen Infra
Circulariteit staat hoog in het vaandel bij Schagen Infra en is één van de drijfveren van de organisatie. Wie naar de website van Schagen Infra gaat, springt de slogan ‘’Samen maken we morgen’’ er goed uit. Deze slogan sluit ook goed aan bij de gedachtegang van het coalitieakkoord. Marc geeft aan de circulariteit voor hen betekent: ‘’Slim omgaan met de grondstoffen’’. Eén van de doelen van Schagen Infra is zoveel mogelijk materiaal terug te brengen in de keten. Dit kunnen ze deels zelf in Hasselt, maar de overige materialen worden naar een andere partij gebracht.
Schagen Infra gaat in werkgroepen aan de slag om de kernwaarden met betrekking tot circulair ondernemen te concretiseren. Hiervoor gebruiken ze de koppeling met de SDG’s. In de werkgroepen is iedere afdeling vertegenwoordigd waardoor er in een multidisciplinair team gewerkt wordt.
Met het asfalt in de Infra sector wordt al heel circulair mee omgegaan.. Het product komt meerdere keren in de keten terug door bijvoorbeeld oud product te vermengen met nieuw product of het oude product als degradatie te gebruiken in een ander project.
In Hasselt zijn Marc en zijn collega’s druk met het ontwikkelen van nieuwe producten waar circulariteit het uitgangspunt is. De focus van deze ontwikkelingen is ook dat de productie van deze innovatieve producten op hun eigen locatie kan plaatsvinden. Zo kan Schagen Infra ‘’nieuw’’ asfalt maken waar tot ongeveer 80% van is gerecycled. Doordat er zoveel aandacht aan besteedt wordt, is Marc ervan overtuigd dat Schagen Infra de doelstellingen voor 2030 en 2050 gaat halen, waarbij nog wel het nodige te doen is. Deze doelen kunnen we halen door samen te werken.
Doelen uit het Coalitieakkoord
- In 2030 moet Nederland tenminste 55% CO2 reductie zijn
- In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn
Circulariteit in projecten
Ook wordt circulariteit verwerkt in de projecten van Schagen Infra en staat vooraan dat ze hun kennis en kunde willen delen met de opdrachtgevers. Zo is er een samenwerking met de Gemeente Zwolle ontstaan waar een innovatief fietspad gerealiseerd is. Het bijzondere aan dit project is dat het hele traject voorafgaand aan de realisatie anders is verlopen dan bij een traditionele aanbesteding. Schagen Infra en Gemeente Zwolle zijn samen om tafel gegaan met als doel samen een innovatief fietspad te realiseren. In het bouwteam is er gewerkt aan een plan van aanpak voor het fietspad. Het werken in bouwteams heeft enkele voordelen met zich meegebracht volgens Schagen Infra:
- Er is meer kennisuitwisseling tussen beide partijen
- Samen wordt er gekeken naar het ontwerp
- Er is een helder doel voor ogen die beide partijen willen bereiken
- Het eindresultaat is meer circulair en innovatief
Klik op de button of hier voor meer informatie over dit innovatieve fietspad.
Werken in Bouwteams
Is het werken in Bouwteams een van de oplossingen die kunnen bijdragen aan het behalen van de doelen in 2030 en 2050? Of moet de traditionele manier van aanbesteden anders ingericht worden? Het antwoord op deze vragen is niet eenduidig, maar het eindresultaat van het innovatieve fietspad is helder. Een circulair fietspad door middel van een nauwe, langdurige samenwerking.
Vind je dit een interessant onderwerp en zou je als opdrachtgever of opdrachtnemer graag willen verkennen of het werken in bouwteams bij jullie past om een circulair product te realiseren? Neem dan contact met ons op en wij proberen de juiste partijen aan elkaar te verbinden.
Community of Practice
Het werken in Bouwteams is volgens Marc een voorbeeld van een onderwerp wat we ook verder zouden kunnen uitdiepen in de Community of Practice (CoP) van Infra FutureLabs. Zo was Marc onlangs bij zijn eerste CoP bijeenkomst in Zwolle. Hij bestempelde de bijeenkomst als waardevol waar je in gesprek komt met niet alleen collega-ondernemers, maar ook opdractgevers. Ook hoor je van verschillende hoeken andere initiatieven en kun je veel van elkaar leren.