Binnen het programma Circulaire Waardeketens streven we ernaar om verschillende ketens in de bouw- en infrasector te sluiten. Hergebruik wordt de nieuwe norm. Wanneer dat niet mogelijk is, vormt lokaal, biobased materiaal een oplossing.
Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.

Aanleiding
Om een werkelijk duurzame en toekomstbestendige leefomgeving te realiseren, moeten de landbouw, woningbouw en utiliteitsbouw op een andere manier worden ingericht. De huidige lineaire gedachtegang, die resulteert in veel afval, emissies en materiaaldegradatie, moet plaatsmaken voor een circulaire procesaanpak. In een circulaire economie bestaat geen afval; alles wordt gezien als grondstof. Dit vraagt om een fundamenteel andere benadering van de sectoren.
In Twente slaan Stichting Pioneering, De Land Bouwers en de Twentse Bouwboeren de handen ineen om deze verandering vorm te geven. Dit project, gefinancierd vanuit de Regiodeal vrijgegeven door de Twente Board, richt zich op het gezamenlijk creëren van een circulaire landbouw- en bouweconomie. Door samen op te trekken, kunnen de bouw- en infrasector en de agrarische sector nieuwe samenwerkingen aangaan en een toekomstbestendige leefomgeving realiseren.
Programmalijn 1: Circulaire Waardeketens voor Bouw en Infra
Om de doelstelling te bereiken dat in 2030 50% van alle toegepaste materialen en grondstoffen in de bouw en infra circulair of biobased zijn, werkt het projectteam aan de randvoorwaarden van een circulaire economie.
Wij geloven in een uniforme aanpak voor Twente, waarmee we projecten in de bouw, infrastructuur en openbare ruimte kunnen voorbereiden en uitvragen. Dit helpt bij de integratie van duurzaamheidsthema’s, inclusief circulariteit. Uniformiteit leidt tot meer eenduidigheid in de uitvraag, waardoor marktpartijen worden aangemoedigd om met duurzame en innovatieve oplossingen te komen. Dit versnelt de overgang naar circulaire oplossingen.
Door een uniforme aanpak en inkoopstrategie te hanteren en een Twentse grondstoffenhub op te zetten, creëren we de omstandigheden voor een succesvolle transitie naar een circulaire economie voor de bouw- en infrasector. In samenwerking met de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion werken studenten aan vraagstukken en onderzoeken om dit proces te verbeteren. Meerdere woningcorporaties, overheden en ondernemers hebben al hun intentie uitgesproken om hieraan mee te werken.
Programmalijn 2: Biobased Productieketens in Twente
Wanneer hergebruik van bouw- en inframaterialen niet voldoende is om aan de vraag te voldoen, vormen biobased materialen een alternatief. Binnen dit project worden de komende jaren zeven biobased productieketens sluitend gemaakt in Twente, waarbij de verwerking van biobased gewasstromen lokaal plaatsvindt. Door de keten sluitend te maken, wordt er een alternatief en eerlijk verdienmodel geboden voor agrariërs. Naast het sluitend maken van de keten, zijn er nog allerlei toepassings- en veiligheidsvraagstukken waar onderzoek naar gedaan kan worden. Op deze manier groeit de attractie en het bewustzijn van het gebruiken van het materiaal.
Programmalijn 3: Bouwkringlopen in Twente
Het realiseren van een gesloten kringloop voor bouwmaterialen die vrijkomen bij verbouwingen en sloopprojecten van woningen vereist een doelgericht systeem: de Bouwkringloop. Samen met overheden, woningcorporaties, onderwijs en marktpartijen zetten ze een systeem op voor logistiek, communicatie en samenwerking. Het doel is om binnen vier jaar 50% van de bouwmaterialen te hergebruiken door nauwe samenwerking tussen bouwmateriaalketens en lokale partners.
Impact
De overgang op een circulair modelbiedt enorme kansen voor een beter perspectief voor de agrarische, infra- en bouwsector, maar ook voor natuur en klimaatverandering. Door CO2 vast te leggen in de bodem en gebouwen, dragen deze ontwikkelingen bij aan een duurzamer klimaat. Twente kan een showcase worden waar anderen inspiratie uit kunnen putten.
De doelstelling is niet alleen om de Twentse bouweconomie circulair en toekomstbestendig te maken, maar ook om de krachtige Twentse agrarische sector te benutten voor verduurzaming van de landbouw en het bieden van toekomstperspectief. Samen werken de sectoren aan een duurzame, circulaire en weerbare leefomgeving, waar producten en grondstoffen hergebruikt worden en nieuwe grondstoffen hernieuwbaar zijn.
Met een samenwerking tussen woningcorporaties, overheden, ondernemers, onderwijsinstellingen creëren we een circulaire toekomst. Door de bundeling van verschillende sectoren en het creëren van nieuwe waardeketens, wordt Twente een pionier in de circulaire economie.
Wat is jouw rol in de circulaire economie?
Wees een voorloper in de transitie naar een circulaire economie. Neem contact op met Niki van Urk en ontdek hoe jij kan aansluiten bij Circulaire Waardeketens.
Bijeenkomsten van Circulaire Waardeketens
Aanbesteden, samenwerken en organiseren: Creatieve cross-over
Trainingssessie Biobased isoleren van daken
Aanbesteden, samenwerken en organiseren: Battle of concepts
Aanbesteden, samenwerken en organiseren: Symposium eindresultaten
Consortiumpartners







Activiteiten
Binnen het programma Circulaire Waardeketens worden verschillende activiteiten uitgevoerd. Lees hieronder meer over elke activiteit.