De Pluimstraat ligt in de wijk Velve-Lindenhof. Deze casus komt voort uit een GPO project; Elders in de wijk wordt aan de Franklinstraat een skatebaan verwijderd in verband met de realisatie van woningen. In overleg met de ontwikkelaar, Stadsdeelmanagement(SDM) en Stadsdeelbeheer(SDB) wordt gezocht naar een nieuwe speelplek. De speelplek aan de Pluimstraat is hierin benoemd. SDM, SDB en Sporttaal hebben oriënterende gesprekken gevoerd om te kijken of het concept (https://www.playce.nl/) hier toegepast kan gaan worden. Om ‘verrommeling‘ te voorkomen moet het project integraal, en ook het volledige ‘parkje’ worden aangepakt. In de projectgroep zal dan ook SDM (beleid ‘bewegen’) in Enschede betrokken moeten worden.
Herinrichting Pluimstraat | Gemeente Enschede
Ga de Challenge aan!
Ga ook de Challenge aan met jouw eigen GWW-project! Neem contact op voor meer informatie.
De opgave
Volgens het programma groot onderhoud betreft de opgave een volledige vervanging en opwaardering van de huidige riolering naar een gescheiden stelsel. Daarbij maken we gebruik van de gelegenheid om tegelijkertijd het straatbeeld opnieuw in te richten; verharding (grijs), groen, waterberging (blauw) en speelvoorzieningen worden meegenomen in deze opgave.
Kansen voor circulariteit
Dit project bevat praktisch alle elementen van de civiele techniek; grijs, groen, blauw en spelen. De materialen in de Pluimstraat zien er nog goed uit. Dit biedt mogelijkheden voor hergebruik van materialen. In het programma van eisen wordt gevraagd naar mogelijkheden voor het toepassen van circulaire materialen en/of innovaties;
- Voor riolering en waterhuishouding; een infiltratieriool, afkoppelen van woningen en het aanleggen van wadi’s.
- Voor wegen en bestrating is de materiaalkeuze vrij
- Ontwikkeling van een nieuwe speelplek voor de wijk in relatie tot het Franklinplein en overige speelvoorzieningen in de wijk Velve-Lindenhof.
Projectspecifieke kansen op het gebied van circulariteit / duurzaamheid
- Hergebruik van materialen, zoals straatbakstenen, betontegels en speeltoestellen.
- Afzet leemhoudende grond naar boeren en particulieren (kikkerpoelen)?
- We willen aan de slag met filters om wadi’s schoner te houden door water eerst door een filter te laten lopen.
Infra Futurelabs Overijssel & Circulaire Waardeketens
De Challenge Circulaire Waardeketens is een activiteit binnen het programma Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen.
Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.