Emissievrije Asfaltset

De provincies Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en Gelderland, Rijkswaterstaat en diverse marktpartijen zijn een programma gestart om in 2022 gezamenlijk tot een exploitabele emissievrije asfaltset te komen.

De infrasector is een grootverbruiker van primaire abiotische grondstoffen en stoot daarnaast bij de productie en de verwerking van asfalt, direct en indirect, grote hoeveelheden CO2, stikstof, fijnstof en andere schadelijke stoffen uit. Dat heeft negatieve gevolgen voor het klimaat, het milieu en de natuur en leidt ook tot economische schade, door onder andere stagnatie in de besluitvorming rond infraprojecten en projecten die stilvallen. Economische schade die het hele land treft en in het bijzonder de infrasector.

De uitstoot van CO2 en de emissie van andere schadelijke stoffen ontstaat bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Volgens de klimaatafspraken moet de uitstoot van CO2 in 2030 met 50% zijn gereduceerden in 2050 zelfs tot nul. Dat zijn ambitieuze doelstellingen, maar voor het terugbrengen van de uitstoot van stikstof en andere schadelijke stoffen nog niet vergaand genoeg, vanwege de schade die nu al optreedt.  Daarom wordt deze gezamenlijke versnelling van de transitie naar emissievrij bouwen nu ingezet.

Het programma Emissievrije Asfaltset is een unieke publiek-private samenwerking van een breed scala aan organisaties, die samen één doel nastreven: een emissievrije asfaltset in 2022 beschikbaar maken. Deelnemende organisaties hebben verschillende perspectieven en belangen, dat maakt het spannend en uitdagend. Maar iedereen ziet de noodzaak om iets te doen dat bijdraagt en dat is de gemene deler.

Het programma werkt in werkgroepen vanuit vier lijnen: techniek, exploitatie, funding en contracteisen. Van daaruit wordt samen met studenten van Saxion Hogeschool en Hogeschool Arnhem Nijmegengezocht naar de best passende oplossing voor zowel techniek, samenwerken en exploitatie. Maar de deelnemende organisaties onderzoeken ook wat er moet veranderen in aanbestedingen en contracten om emissievrij werken rendabel te laten zijn ten opzichte van de conventionele manier van werken.

Programmalijnen

Projectpartners

Deelnemende partijen aan het programma zijn: Provincie Overijssel, provincie Drenthe, provincie Gelderland provincie Friesland, provincie Groningen, Rijkswaterstaat, BAM, Dura Vermeer, Green Road Equipmant, Heijmans, Maru Energy, New Electric, NTP, Oosterhof Holman, Reinten Infra, Roelofs, Schagen Infra, Strukton, Volker Stevin Materieel, Wegenbouw Lansink en WEMAC.

Meer weten? Neem contact op