Om fieldlabs te helpen groeien hebben beleidsmakers, regionale netwerken en onderzoekers een beter begrip nodig van de unieke aard van fieldlabs en hun rol bij het bevorderen van missiegedreven innovatie. Werkpakket 1 (WP1) heeft tot doel een basis te leggen voor het begrijpen en evalueren van diverse fieldlabs in Nederland. Om dit te bereiken, maakt het team een database met fieldlabs (cases), ontwikkelt het een taxonomie en beoordeelt het verschillende soorten fieldlabs en hun uitkomsten.
In eerste instantie stelt het team een database samen van meer dan 250 fieldlabs in vier domeinen – landbouw, gezondheidszorg, infrastructuur en slimme industrie – uit verschillende regio’s in Nederland. Deze database, aangevuld met gegevens uit de andere drie werkpakketten, weerspiegelt de volledige breedte van de soorten innovaties ontwikkeld binnen fieldlabs.
Op basis van deze database ontwikkelt het team een taxonomie waarmee verschillende soorten fieldlabs met elkaar vergeleken kunnen worden. Beleidsmakers kunnen deze taxonomie gebruiken om meer inzicht te krijgen in de verschillende toepassingsgebieden van fieldlabs en de daarbinnen ontwikkelde innovaties.
Ten slotte kijkt het team naar de effectiviteit van fieldlabs door sterke en zwakke punten te evalueren. Daarbij wordt specifiek gekeken naar de verschillende soorten waarde die door fieldlabs ontwikkeld worden met de bijbehorende mechanismen voor opschaling. Deze studie koppelt kenmerken van fieldlabs aan de resultaten die ze gedurende meerdere jaren produceren.
WP1 staat onder leiding van Hans Berends (VU) en omvat interdisciplinaire onderzoekers van alle vier de universiteiten, EFRO en andere consortiumpartners. De output omvat gezamenlijke publicaties in tijdschriften, conferentiesessies en -presentaties, workshops en kennisclips waarin de belangrijkste bevindingen worden samengevat.