Sluit van waardeketens in 2027
We kunnen waardeketens al in 2027 sluiten, maar dan moeten we wel in beweging komen. In een circulaire economie is het gebruik van grondstoffen efficiënter en minder afhankelijkheid van nieuwe, vaak schaarse, natuurlijke bronnen. De beschikbaarheid van primaire grondstoffen staat onder druk door diverse oorzaken en de oplossing ligt in het gebruik van secundaire materialen en grondstoffen. Daarnaast moeten we vaker kiezen voor ontwerpoplossingen die langer meegaan, gemakkelijk te repareren en herbruikbaar zijn (bijv. modulair). Dit bevordert de lokale en regionale economische veerkracht, met nieuwe werkgelegenheid, economische activiteiten en verdienmodellen als resultaat.
Een kwestie van organiseren
Voor een effectieve organisatie van deze waardeketens hebben we een speciaal programma opgezet. Circulariteit maakt nog zelden deel uit van de huidige ontwerpcriteria. Binnen overheidsorganisaties worden doelstellingen en ambities doorgaans nog niet of nauwelijks vertaald naar bouwstenen voor de operationele laag. Dit is één van de redenen waarom circulaire initiatieven zoals DuSpot moeizaam van de grond komen en circulariteit vaak alleen gedragen wordt door enthousiastelingen in organisaties.
Wij geloven in een uniforme aanpak voor Twente, waarmee we projecten in de infrastructuur en openbare ruimte kunnen voorbereiden en uitvragen. Dit helpt bij de integratie van duurzaamheidsthema’s, inclusief circulariteit. Uniformiteit leidt tot meer eenduidigheid in de uitvraag, waardoor marktpartijen worden aangemoedigd om met duurzame en innovatieve oplossingen te komen. Dit versnelt de overgang naar circulaire oplossingen.