Doe mee aan de challenge Circulaire Waardeketens Twente!

Stichting Pioneering lanceert in 2024 het programma Circulaire Waardeketens. Ons doel is het opzetten van regionale circulaire waardeketens voor verschillende materiaalstromen in de infrastructuur en openbare ruimte. In deze waardeketens maken we gebruik van hergebruikte en/of biobased materialen en grondstoffen. We streven ernaar om de eerste waardeketens al in 2027 te sluiten, wat een grote stap richting een circulair systeem betekent. Daar kan jij een belangrijke rol in spelen! Lees verder voor meer informatie over de Challenge Circulaire Waardeketens Twente.

Sluit van waardeketens in 2027

We kunnen waardeketens al in 2027 sluiten, maar dan moeten we wel in beweging komen. In een circulaire economie is het gebruik van grondstoffen efficiënter en minder afhankelijkheid van nieuwe, vaak schaarse, natuurlijke bronnen. De beschikbaarheid van primaire grondstoffen staat onder druk door diverse oorzaken en de oplossing ligt in het gebruik van secundaire materialen en grondstoffen. Daarnaast moeten we vaker kiezen voor ontwerpoplossingen die langer meegaan, gemakkelijk te repareren en herbruikbaar zijn (bijv. modulair). Dit bevordert de lokale en regionale economische veerkracht, met nieuwe werkgelegenheid, economische activiteiten en verdienmodellen als resultaat.

Een kwestie van organiseren

Voor een effectieve organisatie van deze waardeketens hebben we een speciaal programma opgezet. Circulariteit maakt nog zelden deel uit van de huidige ontwerpcriteria. Binnen overheidsorganisaties worden doelstellingen en ambities doorgaans nog niet of nauwelijks vertaald naar bouwstenen voor de operationele laag. Dit is één van de redenen waarom circulaire initiatieven zoals DuSpot moeizaam van de grond komen en circulariteit vaak alleen gedragen wordt door enthousiastelingen in organisaties.

Wij geloven in een uniforme aanpak voor Twente, waarmee we projecten in de infrastructuur en openbare ruimte kunnen voorbereiden en uitvragen. Dit helpt bij de integratie van duurzaamheidsthema’s, inclusief circulariteit. Uniformiteit leidt tot meer eenduidigheid in de uitvraag, waardoor marktpartijen worden aangemoedigd om met duurzame en innovatieve oplossingen te komen. Dit versnelt de overgang naar circulaire oplossingen.

Jij doet ook mee!

Iedereen speelt een rol in de beweging naar een circulaire economie (of het behouden van een lineaire economie). Het is aan jou om te bepalen wat die rol is. Door je aan te sluiten bij het programma Circulaire Waardeketens pak jij de rol van voorloper in deze transitie.

Als overheidsinstelling of expert kan je op elk moment aansluiten bij de challenge. Elk half jaar doorlopen we hetzelfde proces, maar focussen we op een ander stukje van de puzzel.  Zo vormen we samen onze ideale invulling van de circulaire economie.

Challenges in uitvoering

Terugblikken Challenge-bijeenkomsten

Heb je een bijeenkomst gemist? Of wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de challenge?

Lees de terugblikken!

Ga de challenge aan

Overheden nodigen we uit om met concrete vraagstukken (projecten) in de openbare ruimte deel te nemen aan de Challenge. Ondernemers kunnen meedoen door hun ervaringen en expertise te delen. Op deze manier dagen we partijen uit om tot de best passende uniforme aanpak te komen. Vanuit de onderwijsinstellingen worden studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente worden gekoppeld aan de verschillende vraagstukken en ondersteunen de overheidsinstellingen in dit traject.

Wat bieden we?

  • De challenge herhaalt zich elk half jaar en begint met een startbijeenkomst, een zogenoemde Meet & Greet, waarin studenten worden gekoppeld aan de vraagstukken.
  • De huidige Challenge eindigt op 24 januari 2025 met een symposium. Het gehele programma loopt tot en met eind 2027, waarin we samenwerken aan de ontwikkeling van het circulaire systeem voor bouw en infra in Twente.
  • Tussentijds zijn er nog twee à drie werksessies waar deelnemers onderling, experts en studenten kennis en ervaring uitwisselen en tot nieuwe inzichten komen
  • Een licentie van DuSpot zit in het aanbod inbegrepen

Verder hebben deelnemers:

  • Toegang tot inspiratie- en kennissessies
  • Ontvangen deelnemers vier keer per jaar een nieuwsbrief met de laatste informatie
  • Maken deelnemers deel uit van de community en het platform waar voorbeelden worden gedeeld en zichtbaar gemaakt

 

Hoe doe je mee?

Wil jij de challenge aangaan? Projectmanager Jan Wienk komt graag bij je langs om samen te bepalen wat voor jouw organisatie een geschikt vraagstuk is om mee aan de slag te gaan in de challenge. Tijdens deze afspraak lichtten we je ook in over alle ins en outs van de challenge.

Lees meer over Infra Futurelabs Overijssel

Infra Futurelabs Overijssel

Infra Futurelabs Overijssel bundelt de kennis en kunde van overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen om de GWW-sector een sneller klaar te maken voor een circulaire economie.

Meer weten? Neem contact op