De volledige reconstructie van het centrum van Losser heeft zijn oorsprong in 2014. Destijds kwamen de lokale ondernemers, verenigd in een BIZ (Bedrijven Investeringszone), met gezamenlijke wensen, wat leidde tot de oprichting van CML (Centrum Management Losser). Parallel daaraan werd Platform Losser opgericht, als vertegenwoordiging van de inwoners via de Dorpsraad Losser. Ook hieruit kwamen plannen en middelen voort om in het centrum te investeren. Tegelijkertijd zag de gemeente Losser dat verschillende voorzieningen in het dorp aan vervanging toe waren. Bovendien was er een dringende behoefte om in te spelen op grote maatschappelijke vraagstukken, zoals circulaire economie (CE), biodiversiteit en klimaatadaptatie. Dit maakte de ontwikkeling van een gezamenlijk en integraal plan een logische stap.
Centrumplan | Gemeente Losser
Ga de Challenge aan!
Ga ook de Challenge aan met jouw eigen GWW-project! Neem contact op voor meer informatie.
De opgave
Van 2014 tot en met mei 2017 werd er intensief samengewerkt, wat resulteerde in een visiedocument dat in mei 2017 werd vastgesteld. Na vaststelling van de visie is gemeente Losser begonnen met de voorbereidingen voor het selecteren van een bouwteampartner voor de uitvoering van de eerste fase van het centrumplan Losser. Dit proces duurde tot 2018. Samen met onze bouwteampartner, Dura Vermeer, en landschapsontwerper Odin hebben we van 2019 tot en met 2021 de plannen verder uitgewerkt tot definitieve ontwerpen en deze vervolgens uitgevoerd.
Gemeente Losser staat nu op het punt de tweede fase van het centrumplan Losser voor te bereiden en uit te voeren. Deze fase omvat onder andere de prominente pleinen voor het gemeentehuis (Raadhuisplein) en het Martinusplein, evenals diverse vastgoedontwikkelingen.
Hoewel de uitgangspunten van 2017 nog steeds gelden, moeten deze nu verder worden verrijkt met de grotere uitdagingen van vandaag, met name op het gebied van klimaatadaptatie. Dit omvat meer groen, ruimte voor water, schaduwplekken en een betere sponswerking. Ook speelt circulaire economie nu een nog prominentere rol.
Dit project is bijzonder interessant omdat het meer een programma dan een traditioneel project is. Dit betekent dat de gemeente Losser gedurende meerdere jaren aan het centrum zal werken, binnen een bouwteam waarin verschillende projecten onder het programma worden gecoördineerd en uitgevoerd. Deze projecten kunnen flexibel op elkaar worden afgestemd, afhankelijk van de beschikbaarheid van materialen.
De huidige fase van het programma biedt hiervoor de ideale gelegenheid. Op dit moment is de gemeente bezig met het in kaart brengen van de basisdocumenten voor het programma en het opstellen van een nieuwe visiekaart met bijbehorend plan, die nog moet worden vastgesteld. De gemeente streeft ernaar om in het eerste kwartaal van 2025 een bouwteampartner te selecteren en hoopt eind 2025 met de uitvoering van een deel van het programma te beginnen. Hoewel er nu al gesprekken worden gevoerd met CML en de Dorpsraad (in het kader van de Ambitiewebsessies), zal de daadwerkelijke participatie van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden plaatsvinden tijdens de verdere engineering van de verschillende projecten. Dit proces begint zodra er aan het einde van het eerste kwartaal een bouwteampartner is gevonden.
Kansen voor circulariteit
De gemeente Losser bevindt zich in een fase waarin het plan flexibel kan worden vormgegeven om optimaal in te spelen op circulaire en duurzame kansen. De volgende kansen zijn vastgesteld:
- Er is nog veel ruimte om binnen het programma met deelprojecten te schuiven, afhankelijk van de beschikbaarheid van materialen.
- De gemeente kan nu nog kaders voor circulaire economie (CE) opnemen en integreren in de vernieuwde visiekaart.
- CE-kaders kunnen worden vastgesteld voor de participatieprocessen die nog van start moeten gaan.
- Er is nog tijd om een waardescan te maken van de beschikbare materialen.
- Het is mogelijk om de planning af te stemmen op beschikbare materialen buiten Losser.
- De gemeente kan nog tijdig op zoek gaan naar partijen om materialen die niet zelf worden hergebruikt te matchen.
- Er is nog tijd om te onderzoeken of materialen bijvoorbeeld gerefurbished kunnen worden.
Infra Futurelabs Overijssel & Circulaire Waardeketens
De Challenge Circulaire Waardeketens is een activiteit binnen het programma Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen.
Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.