Herbestemming Stoomblekerij Goor | Gemeente Hof van Twente

In 2020 is de gemeente Hof van Twente eigenaar geworden van de voormalige Twentse Stoomblekerij (TSB) in Goor. Het is de plek waar in de 19e eeuw de textielindustrie in Twente is begonnen en voor Goor een schitterende kans om ambities op het gebied van wonen, erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en een gezonde leefomgeving te laten samenkomen. Het terrein is ondergebracht in het project Op Stoom (www.gooropstoom.nl). Vanuit het in 2022 vastgestelde Masterplan Op Stoom zijn 3 gebieden te onderscheiden. 

  1. De Fabriek: opgaven wonen, werken, recreëren (met behoud erfgoed). 
  1. Een stadspark (Stoompark): groen park, klimaatadaptatie, erfgoed, gezondheid. 
  1. Woningbouw in de randen (om het park): opgave wonen. 

Ga de Challenge aan!

Ga ook de Challenge aan met jouw eigen GWW-project! Neem contact op voor meer informatie.

De opgave

Op dit moment is gemeente Hof van Twente concreet bezig met het Stoompark. Hiervoor is in december 2023 een (deel)project opgestart om te komen tot een Voorlopig Ontwerp. Dit proces wordt getrokken door Strootman Landschapsarchitecten in samenwerking met het gemeentelijk projectteam, het waterschap en een denktank met 25 betrokken inwoners (participatie). 

Kansen voor circulariteit

De geschiedenis van de voormalige Twentsche Stoomblekerij is sinds 1838 verweven met de ontwikkeling van Goor. Eén van de redenen voor de gemeente om het gebied aan te kopen is dat daarmee door de gemeente zelf de regie gevoerd kan worden op het behoud van het cultuurhistorisch erfgoed in het gebied. Meest in het oog springend zijn natuurlijk de oude industriële panden op de Fabriek, maar ook in het toekomstige stadspark zitten waardevolle elementen. Van vroeger uit werd dit gebied gebruikt voor de aanvoer van water naar het fabrieksterrein. Dat zie je terug in de oude waterbekkens én nog aanwezige pomphuisjes. Dwars door het stadspark ligt het oude tracé waar ooit de spoorlijn Neede-Hellendoorn gelopen heeft en waarover goederen van én naar de fabriek werden gevoerd. 

Projectspecifieke kansen op het gebied van circulariteit / duurzaamheid:

  • Transitie landbouw en natuur: Natuurverbetering en stikstofreductie, groenblauwe dooradering, CO2-reductie, natuurinclusieve landbouw, overgangsgebieden, cultuurlandschappen, robuuste natuur, transformatie agrarische bebouwing en erf. 
  • Transitie energie en economie: Aanleg van zonneweiden en windparken, gebruik van biomassa, Regionale Energiestrategie (RES), inpassing energie-infrastructuur, distributie- en datacentra, vestigingsklimaat, recreatie en toerisme. 
  • Transitie wonen en mobiliteit: Kwalitatieve woningbouw en verbetering ruimtelijke kwaliteit, aardgasvrij en energieneutraal wonen, herbestemming- en transformatieopgaven, verdichting, uit- en inbreiding van steden en dorpen, herstructurering stadsranden en groenzones, aanleg infrastructuur (OV-knooppunten), krimpproblematiek. 
  • Transitie water en bodem: Droogtebestrijding, wateroverlast,  waterkwaliteit, waterveiligheid, bodemdaling, dijkversterking, beekdalherstel, hittestress in steden.

Infra Futurelabs Overijssel & Circulaire Waardeketens

De Challenge Circulaire Waardeketens is een activiteit binnen het programma Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen. 

Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.

Bekijk andere Challenge-opdrachten

Lees het laatste nieuws

Meer weten? Neem contact op