De Achterhoekse Molenweg in de wijk Hengelose Es is aan vervanging toe. Het huidige straatbeeld wordt bepaald door een flinke asfaltverharding met hier en daar een stukje groen. Het verouderde rioolstelsel is gemengd, dus zowel hemelwater als vuilwater worden afgevoerd. Het gedeelte van de Achterhoekse Molenweg voor deze opgave bestaat voor ongeveer 70% uit woningen van de woningcorporatie en voor ongeveer 30% uit particulier bezit. Een deel van de straat is vooroorlogs en een deel naoorlogs.
Herinrichting Achterhoekse Molenweg | Gemeente Hengelo
Ga de Challenge aan!
Ga ook de Challenge aan met jouw eigen GWW-project! Neem contact op voor meer informatie.
De opgave
De opgave omvat een complete herinrichting van de openbare ruimte van tuinmuurtje tot tuinmuurtje. Vervanging van het verouderde gemengde riool naar een gescheiden stelsel en herinrichting van het straatbeeld met verharding, waterberging en groen.
Kansen voor circulariteit
Dit project bevat een relatief breed dwarsprofiel dat nu hoofdzakelijk bestaat uit verhard asfalt en beton, met enkele m2 gebakken stenen. In het project liggen kansen voor circulariteit op de volgende vlakken:
- Een relatief breed dwarsprofiel dat nu hoofdzakelijk bestaat uit verhard asfalt en beton en enkele vierkante meters gebakken stenen.
- Mogelijke samenwerking met de woningcorporatie
- De ruimte biedt mogelijkheden voor nieuwe inrichting
Projectspecifieke kansen op het gebied van circulariteit/ duurzaamheid
- Materiaalkeuze
- Toekomstbestendige inrichting
- Hemelwaterwateropvang, -berging en -infiltratie
- Waterbesparende mogelijkheden toepassen, ook in samenwerking met de woningcorporatie en particuliere bewoners.
- Toepassing van schone energie, zonne-energie of geothermisch.
Infra Futurelabs Overijssel & Circulaire Waardeketens
De Challenge Circulaire Waardeketens is een activiteit binnen het programma Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen.
Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.