Ondergrondse Blauwe Ader 3 | Gemeente Almelo

In het kader van de klimaatbestendige stad wil de gemeente Almelo de ondergrondse blauwe ader (het hemelwatertransportriool OBA3) uitbreiden. Dit riool loopt momenteel van de Almelose Aa tot de Hofkampstraat. De grondwaterstand in het gebied is zeer hoog. In combinatie met hevige regenval, kan het tot aanzienlijke wateroverlast leidden. De uitbreiding van het riool sluit aan bij de visie zoals beschreven in het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (VGRP).

Ga de Challenge aan!

Ga ook de Challenge aan met jouw eigen GWW-project! Neem contact op voor meer informatie.

De opgave

De ambitie is om de grondwaterstand in dit gebied beter te reguleren. De wijk Hofkamp is aangemerkt als een grondwateraandachtsgebied. Door de uitbreiding van OBA3 worden toekomstige problemen als gevolg van klimaatverandering beperkt.

Het hoofddoel is het creëren van een leefbare omgeving voor de inwoners, met aandacht voor circulariteit, klimaatbestendigheid en duurzaamheid. Dit gebeurt in eerste instantie door het afkoppelen van hemelwater van het gemengde riool, het beheersen van de hoge grondwaterstanden, en door vergroening in het projectgebied.

Het beoogde eindresultaat is een uitbreiding van OBA3, inclusief drainage voor grondwaterregulatie, een goed functionerend gemengd riool en een duurzame, veilige inrichting waarin alle onderdelen optimaal op elkaar zijn afgestemd. Waar nodig wordt de groenstructuur versterkt. Dit plan heeft draagvlak onder bewoners, bestuur en andere belanghebbenden.

Kansen voor circulariteit

De transformatie van een gemengd riool naar een gescheiden systeem voor vuil- en hemelwater moet in veel gebieden nog plaatsvinden. Klimaatverandering en de toenemende intensiteit van regenbuien spelen een belangrijke rol in het ontwerp van elk project. Dit biedt kansen voor duurzame en circulaire oplossingen.

In dit project zijn de volgende kansen voor circulariteit geïdentificeerd:

  • Hergebruik van vrijgekomen verhardingsmaterialen
  • Herbestemming van vrijkomende rioolonderdelen
  • Verbetering van het straatbeeld en de uitstraling van de wijk

Infra Futurelabs Overijssel & Circulaire Waardeketens

De Challenge Circulaire Waardeketens is een activiteit binnen het programma Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen. 

Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.

Bekijk andere Challenge projecten

Lees het laatste nieuws

Meer weten? Neem contact op