Rondom de historische kern van Oldenzaal ligt het Singelpark. Dit park bevindt zich op de oude stadswal en stadsgrachten en vormt een historisch waardevol gebied. Het gebied wordt echter niet ervaren als een echt park, heeft niet de gewenste uitstraling en mist een duidelijke relatie met de vroegere stadswal en stadsgrachten.
Singelpark | Gemeente Oldenzaal

De opgave
In het Masterplan Binnenstad uit 2009 heeft de gemeente Oldenzaal een aantal ambities voor het Singelpark geformuleerd, waaronder:
- Het zichtbaar maken van de historische elementen, zoals de stadsmuur, poorten en grachten.
- Het omvormen van de versnipperde groene ruimten tot een aantrekkelijke buitenruimte die geschikt is voor verschillende gebruikersgroepen.
- Het behouden en versterken van waardevolle elementen, zoals kunstwerken en groene zones.
- De wens om zichtbaar water terug te brengen in het gebied.
Kansen voor circulariteit
Dit project is interessant vanwege de combinatie van het herstellen van cultuurhistorische waarden in de binnenstad van Oldenzaal met een toekomstbestendig ontwerp. Het plan houdt rekening met belangrijke thema’s zoals klimaatadaptatie, waterberging en de vergroening van het stadsgebied.
De volgende kansen voor circulariteit zijn geïdentificeerd:
- Veel gebakken straatmateriaal: Hergebruik van bestaand straatmateriaal voor de verharding.
- Hergebruik van materiaal uit te slopen pand voor nieuwbouw kiosk.
Ga de Challenge aan!
Ga ook de Challenge aan met jouw eigen GWW-project! Neem contact op voor meer informatie.
Infra Futurelabs Overijssel & Circulaire Waardeketens
De Challenge Circulaire Waardeketens is een activiteit binnen het programma Infra Futurelabs en Circulaire Waardeketens. Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten om de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te behalen.
Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.
Bekijk andere Challenge-opdrachten
Lees het laatste nieuws
Terugblik: Creatieve Cross-over – Aanbesteden, Samenwerken en Organiseren
Vrijdag 11 april kwamen studenten, overheden en marktpartijen opnieuw samen tijdens de derde bijeenkomst van de Challenge Aanbesteden, Samenwerken en…
Lees meerOpruimdag in Apeldoorn: Bouwmaterialen krijgen tweede leven via de Bouwkringloop
Op 14 maart 2025 vond in Apeldoorn een succesvolle opruimdag plaats. Met als aanleiding het gefaseerd verduurzamen van de bergingen…
Lees meerCO2 Spot: eenvoudig inzicht in milieu impact
Om duurzamere keuzes te kunnen maken in de openbare ruimte is inzicht in de CO2-uitstoot van producten en materialen cruciaal.…
Lees meerTerugblik Plan van aanpak – Aanbesteden, Samenwerken en Organiseren
Op vrijdag 7 maart kwamen studenten, overheden en marktpartijen opnieuw samen voor de tweede bijeenkomst binnen de Challenge Aanbesteden, Samenwerken…
Lees meerTerugblik: Meet & Greet – Aanbesteden, Samenwerken & Organiseren
Nog 1782 dagen te gaan… om de klimaat- en circulariteitsdoelstellingen te bereiken die we hebben opgesteld voor 1 januari 2030. …
Lees meerTerugblik: Masterclass Integrale Aanpak (3/4)
Op vrijdag 7 februari vond de derde masterclass Intergrale Aanpak plaats. Tijdens deze sessie nam Robin de Graaf van de…
Lees meerTerugblik: Symposium Challenge Circulaire Waardeketens
Op vrijdag 24 januari 2025 vulde het Harrie Bannink Theater van Hogeschool Saxion zich met studenten, overheden en ondernemers voor…
Lees meerTerugblik: Battle of Concepts van Challenge Circulaire Waardeketens
Op 13 december 2024 vond de Battle of Concepts plaats, een belangrijk moment binnen de Challenge Circulaire Waardeketens. Tijdens deze…
Lees meerDura Vermeer gaat voor 100% circulair asfalt met de Asphalt Recycling Train
Dura Vermeer is de afgelopen jaren actief betrokken bij de doorontwikkeling van de Asphalt Recycling Train (ART), een bekende en…
Lees meerGeef overgebleven bouwmaterialen een tweede leven
Overgebleven bouwmaterialen hoeven niet bij het afval te belanden. Weggooien is zonde, vooral als die materialen anderen kunnen helpen én…
Lees meer