Challenge Uniforme Aanpak Duurzaam GWW

Iedereen in de bouw en infrasector merkt dat we voor grote opgaven staan. Onderwerpen zoals klimaat, circulariteit en biodiversiteit zijn aan de orde van de dag, maar nog lang niet voor iedereen onderdeel van een standaard aanpak. Binnen deze Challenge dagen we overheden uit een project in te brengen, om dat, in een traject van 20 weken, samen met experts uit het werkveld en studenten tot een zo duurzaam en circulair mogelijk ontwerp te brengen met een passende aanbestedingsstrategie.

Ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan met circulariteit en klimaatneutraliteit in jouw GWW-projecten? Sluit dan aan bij deze COP waarin overheden samen met één of meerdere marktpartijen een project inbrengen om te experimenteren met een duurzame aanpak. Stichting Pioneering biedt de ondersteuning en verbindt de verschillende partijen in de projecten met elkaar om kennis en ervaringen te delen.

 

Wie dagen we uit?

  • Overheden
    Werk jij bij een gemeente, provincie of waterschap? En wil je binnen jouw organisatie een project in de openbare ruimte of infrastructuur binnenkort opstarten en dat zo duurzaam en circulair mogelijk realiseren? Dan dagen we jou uit om met dit project mee te doen!
  • Experts
    Ben jij een onderzoeker, adviseur, toeleverancier, aannemer óf student? En wil en kun jij bijdragen aan een meer duurzame en circulaire aanpak van projecten in de openbare ruimte en infrastructuur? Dan mag je dit niet missen!

Onderdeel van het programma Infra Futurelabs Overijssel is het in de praktijk brengen van een duurzame en circulaire aanpak in projecten. Daarvoor is binnen het programma Infra Futurelabs Overijssel een Community of Practice (COP) Duurzame aanpak GWW-projecten opgezet. De COP is erg gericht op ‘doen’. Nieuwe tools en aanpakken worden hier geïntroduceerd, in de praktijk getest en geëvalueerd. In de COP komen overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen om kennis en ervaringen te delen die ze in de praktijk opdoen.

Waarom meedoen?

  • Omdat je in actie wilt komen om de aarde zo goed mogelijk achter te laten voor de volgende generaties.
  • Omdat, als je nu niet in beweging komt, je op een gegeven moment wordt gedwongen met alle gevolgen van dien (zie gevolgen van uitspraken van stikstof voor de bouw en infra).
  • Omdat je het belangrijk vindt om aan de klimaat- en circulariteitsdoelstellingen van 2030 en 2050 te voldoen.
  • Omdat de Challenge een uitgelezen mogelijkheid is om samen met andere organisaties met dezelfde vraagstukken en samen met experts te leren, ontwikkelen en implementeren.

Werkwijze

In 20 weken werken de deelnemende partijen op een gestructureerde manier samen aan een duurzame aanpak volgens de principes van Aanpak Duurzaam GWW van het CROW met als resultaat ‘een zo duurzaam en circulair mogelijk ontwerp met een passende aanbestedingsstrategie’. Als inbrenger van het project neemt en houd jij zelf de leiding over het project, al dan niet samen met jouw adviseur en/of een marktpartij. Die keuze is volledig aan jou. Stichting Pioneering ondersteunt jou en reikt je handvaten aan om het proces zodanig te laten verlopen, dat duurzaamheid daar integraal onderdeel van uitmaakt. Zo wordt bijvoorbeeld in de initiatieffase aan de hand van de omgevingswijzer inzichtelijk gemaakt hoe duurzaam en integraal een project of gebiedsontwikkeling is of kan zijn en worden vervolgens met het ambitieweb de duurzaamheidsthema’s verder uitgewerkt. Zo worden we steeds een stap concreter en uiteindelijk wordt jouw projecten op gebied van duurzaamheid een voorbeeldproject. Stichting Pioneering begeleidt het proces, jaagt aan, verbindt partijen, faciliteert, stelt haar netwerk beschikbaar, verbindt jouw project met andere projecten en partijen, zorgt voor de link met Infra Futurelabs en organiseert kennissessies om kennis met elkaar te delen.

Over COP

Deze Community of Practice is onderdeel van het programma Infra Futurelabs, dat Stichting Pioneering heeft geïnitieerd met de provincie Overijssel en Bouwend Nederland. In dit programma wordt er naar gestreefd om in Overijssel voor de GWW een circulair systeem op te zetten, zodat de doelstellingen van 2030 en 2050 met betrekking tot het gebruik van primaire abiotische grondstoffen en CO2-uitstoot, worden gehaald. Aan dit programma zijn Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en Hogeschool Windesheim ook verbonden. Met het programma Infra Futurelabs worden toolboxen met handvaten ontwikkeld die overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen in kunnen zetten in hun dagelijks proces.

Challenges

Gemeente Enschede | Kortenaerstraat

Met ambities voor circulariteit is de gemeente Enschede gestart met een project in de Kortenaerstraat, waar volgens het onderhoudsprogramma de riolering moet worden vervangen.

Terugblikken

Heb je een bijeenkomst gemist? Of wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen de challenge?

Lees de terugblikken!

Projectpartners

Deze Community of Practice is onderdeel van het programma Infra Futurelabs, dat Stichting Pioneering heeft geïnitieerd met de provincie Overijssel en Bouwend Nederland. De deelnemers van deze challenge zijn Gemeente Almelo, Gemeente Losser, Gemeente Enschede, Gemeente Oost Gelre en Waterschap Vechtstromen.

Al het nieuws over Infra Futurelabs

Meer weten? Neem contact op