Challenge ‘Van papier naar praktijk’

De circulaire transitie vraagt om meer dan technische oplossingen – het is vooral een ontwerp- en organisatievraagstuk. In september start een nieuwe editie van de Challenge, met dit keer een duidelijke focus op toepassing in de praktijk. Het werkveld neemt hierin een actievere rol, terwijl het onderwijs een ondersteunende functie krijgt. We gaan concreet aan de slag met het uitwerken, toepassen en borgen van een uniforme ontwerp- én aanbestedingsstrategie. Ook voeren we de door de Universiteit Twente ontwikkelde Maturityscan uit bij Twentse gemeenten, om de volwassenheid op het gebied van circulair aanbesteden in kaart te brengen. 

Circulaire waardeketens: starten met beton 

Naast ontwerp is ook logistiek een cruciale factor in de circulaire economie. Daarom richten we ons op het opzetten van Circulaire Waardeketens, te beginnen met beton. Samen met gemeenten, producenten en verwerkers willen we toewerken naar een volledig gesloten keten – zonder gebruik van primaire grondstoffen en mét hoogwaardig hergebruik en recycling. Dit doen we met inzet van digitale platforms zoals Duspot én fysieke hubs voor tijdelijke opslag, reiniging en refurbishing van materialen. 

Gebaseerd op een stevige basis 

De afgelopen anderhalf jaar is veel kennis verzameld in het Infra Futurelabs-netwerk. Deze vormt de basis voor de ‘Regionale Aanpak Leefomgeving’: een uniforme, integrale aanpak die duurzaamheid en circulariteit structureel verankert in het werkproces. Praktisch toepasbaar, stapsgewijs opgebouwd, en continu in ontwikkeling met het werkveld. 

Zo werkt de Challenge 

Deelnemers werken in werkgroepen aan concrete opdrachten, gericht op directe toepassing binnen de eigen organisatie. De Challenge kent twee hoofdthema’s: 

1. Uniforme ontwerp- en aanbestedingsstrategie

  • Toepassen en borgen van de uniforme aanpak 
  • Verdere uitwerking van de circulaire ontwerpstrategie 
  • In kaart brengen van de volwassenheid van circulair aanbesteden (Maturityscan) 
  • Ontwikkelen van een uniforme, regionale aanbestedingsstrategie 

2. Circulaire waardeketen van beton

  • Analyse van de huidige keten en schets van de gewenste situatie 
  • Opstellen van een concreet stappenplan 
  • Inzet van fysieke hubs en Duspot ter ondersteuning 

 

Doe mee!

We benaderen eerdere deelnemers persoonlijk voor deelname aan een werkgroep. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe deelnemers met interesse in een van de twee thema’s. Deelname is vrijwillig, maar niet vrijblijvend – we rekenen op een actieve inzet. 

Bijeenkomsten van deze challenge

Deelnemende organisaties

Deze organisaties doen al mee met de challenge!

Mede mogelijk gemaakt door

De Challenge wordt mede mogelijk gemaakt door de programma’s Infra Futurelabs Overijssel en Circulaire Waardeketens.

Infra Futurelabs Overijssel is opgezet door Stichting Pioneering, Bouwend Nederland en Provincie Overijssel met als doel om overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samen te laten werken aan het behalen van klimaatdoelstellingen in de infra-sector.

Circulaire Waardeketens is een programma van Twente Board gefinancierd vanuit de Regiodeal. Het consortium bestaat uit De Land Bouwers, Waterschap Vechtstromen, Rabobank, TAUW Foundation, Building Balance, Twentse Bouwboeren en Pioneering.

Circulaire Waardeketens

Circulaire Waardeketens Binnen het programma Circulaire Waardeketens streven we ernaar om verschillende ketens in de bouw- en infrasector te sluiten.…

Infra Futurelabs Overijssel

Infra Futurelabs Overijssel bundelt de kennis en kunde van overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen om de GWW-sector een sneller klaar te maken voor een circulaire economie.

Meer weten? Neem contact op