Onderzoek waterzijdig inregelen Gemeente Enschede

Voor de Gemeente Enschede voert Stichting Pioneering binnen de RRE-subsidie (Regeling Reductie Energiegebruik) een grootschalig onderzoek uit naar de effecten van waterzijdig inregelen. Het doel van dit onderzoek is duidelijkheid krijgen over de effecten van waterzijdig inregelen, leren en kennisdelen. Pioneering wil de installatiebedrijven in Nederland ondersteunen door het waterzijdig inregelen grootschalig aan te pakken en is ervan overtuigd dat het een meerwaarde is voor de energietransitie.

Het waterzijdig inregelen is een deelproject van het overkoepelende project Energieloket Enschede.

Onderzoek Radiator WaterBalans Gemeente Enschede

Waterzijdig inregelen van de cv-installatie zou in theorie een besparing van 15% – 20% op het gasverbruik kunnen realiseren. Sinds begin 2020 is het waterzijdig inregelen van de cv-installatie verplicht gesteld, maar er wordt door de installatiebranche nog maar mondjesmaat aandacht aan besteedt. Hoe kan dit? En wat is in de praktijk de precieze besparing?

750 huishoudens in Enschede kunnen gratis meedoen aan het Onderzoek Radiator WaterBalans. De cv-installatie van de deelnemers aan het onderzoek worden waterzijdig ingeregeld, waarna het Saxion de verbruiksgegevens van deze woningen analyseert.

Statisch en dysnamisch inregelen

Van de 750 woningen worden 300 woningen van de Enschedese woningcorporaties Ons Huis, Domijn, SJHT, De Woonplaats en Vechtdal Wonen statisch- en dynamisch ingeregeld, met behulp van het installatiebedrijf Wasco. Bij dynamisch inregelen worden de statische radiatorkranen vervangen voor dynamische radiatorkranen, waardoor de radiator zelf de balans in de installatie regelt. Bij statisch inregelen wordt de bestaande installatie zo afgesteld dat het energiebesparing oplevert.

Projectpartners

Meer weten? Neem contact op