Proeftuinen Circulair Bouwen

De Nederlandse economie moet in 2050 circulair zijn. De provincie Overijssel onderschrijft deze doelstelling en heeft in de Transitieagenda Circulair Bouwen Overijssel de lijnen uitgezet om circulaire woning- en utiliteitsbouw een impuls te geven. In het coalitieakkoord 2019-2023 ‘Samen bouwen aan Overijssel’ is circulaire economie genoemd als een van de maatschappelijke opgaven die aangepakt moet worden in samenwerking met bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen.

In de transitieagenda nemen proeftuinen en kennisprojecten een stevige positie in. De bouw- en installatiesector staat aan het begin van de omslag van een lineaire naar circulaire economie. De proeftuinen bieden de benodigde experimenteerruimte om nieuwe manieren van werken uit te proberen. Samen met Saxion, Balance & Result en de Provincie Overijssel heeft de CoP zich gericht op de 9 vraagstukken van de Transitieagenda:

  1. Bouwcultuur en -gedrag
  2. Bouwwet- en regelgeving
  3. Bouw-, beheer- en exploitatieproces
  4. Bouwcommercie en businessmodellen
  5. Financiering
  6. Bouwtechniek
  7. Logistiek
  8. Bouwonderwijs

Dit project raakt niet alleen het thema circulaire economie, maar ook bouwen, wonen en ruimtelijke ontwikkeling. Specifiek richtten de activiteiten van het expertteam zich op het vormgeven en uitvoeren van een kennis- en leernetwerk, Community of Practice ‘Circulaire proeftuinen Overijssel’.

Activiteiten

Het expertteam heeft in hoofdlijn de volgende activiteiten uitgevoerd:

  1. Het organiseren van een groeiend netwerk van professionals die betrokken zijn bij, of met interesse voor circulair bouwen.
  2. Het organiseren van inspirerende en verdiepende werksessies over de praktijker-varingen in de proeftuinen. Er hebben een bijeenkomst voor het uitgebreide net-werk en twee Teamsmeetings voor betrokkenen bij proeftuinen plaatsgevonden.Vooruitlopend op een definitief online platform is in Teams een Online Platform CB Overijssel gevormd waar deelnemers aan de proeftuinen kennis en informatie met elkaar delen.
  3. Het bundelen van de opgedane kennis en praktijkervaring in een rapportage rondom de proeftuinen en de negen vraagstukken uit de Transitieagenda Circulair Bouwen.
  4. Een advies aan de provincie over vervolgstappen voor versnelling, verdieping en opschaling (rapportage).

Proeftuinen (1e fase)

De Tippe, Stadshagen Zwolle
Circulaire gebiedsontwikkeling en circulair bouwen, een gebiedsopgave van 1.250 woningen.

Olstergaard, Olst-Wijhe
Gebied circulair bouwrijp maken voor 80 natuur-inclusieve woningen, in samenwerking met Saxion Hogescholen.

Circulair bouwen in het hbo-onderwijs
Windesheim laat afstudeerders voorbeelden genereren voor studenten in het eerste en tweede jaar.

Circulair inclusief wonen
Onderzoekend ontwerpen van een nieuwe leefgemeenschap. Het gaat om verschillende projecten waarin sociale inclusiviteit gecombineerd wordt met circulariteit.

Omgekeerd bouwen, Twente
Ontwikkelen van een nieuw sloopproces om materialen selectief te verwijderen, zodat ze hoogwaardig ingezet kunnen worden. Ontwikkelen van een werkproces voor circulair bouwen.

Circulair bouwen en renoveren deltaWonen, Zwolle
Het tot ontwikkeling brengen en gebruik maken van nieuwe bouwmethodes, samen­werkingsvormen en financieringsmodellen voor nieuwbouw en renovatie.

Ontwerpen leerlijn Circulair Bouwen
Saxion en ROC Twente onderzoeken hoe circulair bouwen in het onderwijs kan worden ingepast en dit effectief kan worden uitgevoerd. Er wordt een leerlijn circulair ontwikkeld voor hbo en mbo.

Circulaire woningen Stroinkslanden Enschede
Blokje van 7 woningen aan de Assinklanden dat door De Woonplaats beschikbaar is gesteld en circulair herontwikkeld wordt (sociale woningbouw).

Boosten circulaire businesscase Ribo Twente
De restauratieopleiding beschikt over een beperkte opslag van vrijkomende restauratie­materialen en onderzoekt of dit opgeschaald en circulair georganiseerd zou moeten worden.

Circulair en duurzaam verwarmd utiliteitsgebouw, Staphorst
Ontwerpen afhankelijk van de materialen die beschikbaar komen uit sloopprojecten. 75% van de gebruikte materialen worden verworven uit eigen demontageprojecten. Het ontwerp is zodanig dat functionele wijzigingen later relatief eenvoudig zijn aan te brengen.

Circulaire Grondulows, Heeten
De bouw van drie circulaire gastenverblijven ‘bij de boer’. Er staan er al een aantal die gebouwd zijn volgens bouwbiologische principes. Het concept wordt herontwikkeld, zodat ze ook circulair zijn (biobased).

Novito
Novito maakt elementen voor woningen volgens een adaptief concept/systeem (flexibel en aanpasbaar). Het bestaande assemblage-concept wordt circulair doorontwikkeld zodat ten minste 90% van de materialen/bouwdelen hoogwaardig hergebruikt kunnen worden.

Proeftuinen (2e fase)

Amperasol
De Amperasol kan worden geplaatst op bestaande parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen worden voorzien van een overdekking met zonnepanelen t.b.v. duurzame energieopwekking.

Nieuwbouw Apotheek Hardenberg
In Hardenberg is een duurzame apotheek ontwikkeld, waar veel ecologische materialen in verwerkt zijn. Daarnaast is de gebruikte staalconstructie makkelijk te demonteren na de levensduur van de apotheek.

Nieuwbouw bedrijfspand Colpro
Ontwikkeling van een losmaakbaar bedrijfspand in Almelo, welke gebouwd wordt met veel hergebruikte materialen.

Inspiratiepaviljoen Hessenpoort Zwolle
Realisatie van een inspiratiepaviljoen met multifunctionele bestemming, bestaande uit een vergader- en kenniscentrum voor circulair bouwen.

Duspot, matchingsplatform voor vrijkomende materialen
Duspot ontwikkelt een app die vraag en aanbod bij elkaar brengt op het gebied van gebruikte materialen uit de infrasector.

Bio-ecologisch circualir woonhuis te Heino
Ecobouw Salland heeft een huis gebouwd, waarbij circulaire en ecologische materialen maximaal zijn toegepast conform huidige wet- en regelgeving.

Circulaire productiehal Alvasi
De realisatie van een kantoorpand met bijbehorende productiehal. De nieuwe productiehal wordt bestaat uit materialen die vrijgekomen zijn uit een gesloopte productiehal.

Circulair bedrijfsgebouw RPP Kunststoffen
In Nieuwleusen zal een duurzame werk- en productielocatie worden gerealiseerd, welke bijdraagt aan de reductie van de Co2 voetafdruk en zal gaan dienen als voorbeeldproject voor de regio.

Sika P2P sportvloer
De ontwikkeling van een circulaire sportvloer, welke voldoet aan alle technische kwaliteitseisen. De materialen die vrijkomen uit gebruikte Sika sportvloeren, kunnen worden verwerkt tot nieuwe sportvloeren.

Circulariteit deltaWonen
Een variatie aan circulaire ideeën en producten worden verwerkt in één gebouw. Bij de ontwikkeling wordt samengewerkt met ketenpartners ten behoeve van optimaal hergebruik van bouwmaterialen.

Circulaire stages Saxion
Hogeschool Saxion heeft initiatief genomen voor de realisatie van een onderzoeks- en kennisorgaan op het gebied van circulair bouwen. In dit orgaan worden studenten betrokken die stage lopen op het gebied van circulariteit.

Blokje opnieuw
Blokje opnieuw is een initiatief van Dura Vermeer. Het betreft een sloop- en nieuwbouwconcept, waarbij woningen worden gesloopt en opnieuw worden gebouwd in een relatief kort tijdsbestek. De funderingen van de sloopobjecten blijven intact.

Treesixty architecture
In dit project wordt een onderzoek uitgevoerd naar de kansen om circulair bouwen over de hele keten mogelijk te maken. Hiervoor wordt een werkpakket ontwikkelt die toegepast kan worden door architecten.

Windesheim
De proeftuin heeft als doel de banden te versterken tussen bestaande minors en werkgroepen. De minors waarop wordt ingezet zijn ‘’circular housing’’ en ‘’future cities’’. De werkgroepen waarop wordt ingezet betreffen ‘’werkplaats wonen’’ en ‘’De Expeditie’’.

Documenten

De rapportage 1e trance 2019-2020 kun je hier bekijken.

De rapportage 2e trance 2020-2021 kun je hier bekijken.

Meer weten? Neem contact op