Badkamer-, Keuken-, Toiletrenovatie met ketenpartners

In samenwerking met een aantal ketenpartners wil Woonstichting Triada haar strategisch plan ten uitvoer brengen. Dit plan omvat ambitieuze doelstellingen op het gebied van circulair en natuurinclusief bouwen. Triada wil samen met haar partners binnen de ketensamenwerking ruimte creëren voor innovatie en experimenten. Bij de renovatie van badkamers, keukens en toiletten liggen tal van kansen voor vernieuwing. Triada wil graag samen met haar partners onderzoeken hoe ze dit kunnen realiseren. Daarom is besloten om binnen een Micro en Challenged based learning community te onderzoeken welke alternatieven voor tegelwerk kunnen dienen in de renovatie van badkamers, keukens en toiletten.

Deze learning communities zijn uitgevoerd door Woonstichting Triada, Coen Hagendoorn Bouwgroep, SQ-bouw, Akor en Salverda met ondersteuning van Hogeschool Saxion en Pioneering.

Doe een Micro Learning Community

Wil jij ook innoveren met behulp van een Micro Learning Community? Neem contact op voor meer informatie!

Vraagstelling en resultaten van de micro learning community

De micro learning community is gestart met de vraag:

Welke onderwerpen zijn het belangrijkst om innovatie te stimuleren in de renovatie van badkamers, toiletten en keukens volgens het strategisch plan van Woonstichting Triada, en kunnen we deze onderwerpen aanpakken binnen een Challenged based Learning Community?

Uit de micro LC is naar voren gekomen dat de groep zich verder wil richten op het vervangen van tegels. Dit heeft geleid tot de volgende vraagstelling voor de challenged based LC.

Vraagstelling van de Challenged based Learning Community

Het vervangen van tegels tijdens de renovatie van badkamers, keukens en toiletten zorgt voor de grootste milieu-impact en overlast voor bewoners. Hoe kunnen we een zo circulair mogelijk alternatief vinden dat bijdraagt aan een renovatie met een lage milieu-impact en minder overlast, en tegelijkertijd voldoet aan de kwaliteitseisen van Triada? Dit vraagt om het optimaliseren van het proces, het vinden van de juiste kwaliteit en mogelijk het afwijken van bestaande structuren.

Resultaten en leerpunten

Tijdens de eerste bijeenkomst is dieper ingegaan op de vraagstelling en is er vanuit de 10R systematiek gewerkt aan een beter begrip van circulaire tegelvervanging in badkamers, keukens en toiletten. Het is vastgesteld dat het verminderen van renovatie-overlast zowel te maken heeft met het type tegel (Mosa tegel, PVS tegel, panelen, etc.) als met het managen van de verwachtingen van bewoners. Als gemeenschappelijk doel van de groep is vastgesteld dat er een instrument moet komen waarmee verschillende circulaire afwerkingsmogelijkheden kunnen worden vergeleken op basis van diverse criteria.

In de daaropvolgende bijeenkomsten hebben alle deelnemers hun kennis en expertise ingebracht met betrekking tot diverse circulaire alternatieven voor Mosa tegels. In de laatste bijeenkomst is een Excel-bestand ingevuld met een overzicht van deze alternatieven, waarbij elk alternatief werd beoordeeld op circa 20 indicatoren. In een spreadsheet zijn 4 alternatieven van BKT Mosa tegels beoordeeld op de volgende waarderingen (–, – , 0, + , ++) en de onderdelen: “Gebruik”, “Milieu-impact, ”Woning renovatie aspecten”, “kosten”, “Overig”. Dit heeft geleid tot een spreadsheet met waarderingen en deelnemers zijn tevreden met dit resultaat.

Er is afgesproken dat de ketenpartners gezamenlijk verder zullen gaan om meer inzicht te krijgen in de praktische mogelijkheden van circulaire tegels. De eerste stap is een bedrijfsbezoek aan Coen Hagendoorn, waar diverse concepten worden getest. Op basis daarvan zal worden nagedacht over de mogelijkheden om gezamenlijk een pilotstudie in de keten te ontwikkelen.

Regionaal Bouwen aan Human Capital is een programma van TKI Bouw & Techniek, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Landelijk wordt dit programma aangestuurd door TNO en wordt er tussen de regio’s samengewerkt met Bouwlab R&DO, SPARK Campus, Hanzehogeschool en Alfacollege. In Oost Nederland is het een samenwerkingsverband met het ROC van Twente en Hogeschool Saxion, onder leiding van Stichting Pioneering.

Regionaal Bouwen aan Human Capital

Deze Micro Learning Community is uitgevoerd in het kader van het project Regionaal Bouwen aan Human Capital.

Regionaal Bouwen aan Human Capital versnelt en verrijkt bestaande initiatieven in de leefomgeving op het gebied van duurzaamheid. En schaalt op. En we gaan het gewoon doen. Omdat het moet. Voor een toekomstbestendige leefomgeving. Wij verbinden leren, werken en innoveren. Door met nieuwe Human Capital instrumenten een impuls te geven aan bestaande initiatieven.

Vanuit het programma van Regionaal Bouwen aan Human Capital verrijken we ook lopende projecten binnen organisaties en tussen organisaties. Dit gaat bijdragen aan de versnelling die gerealiseerd moet worden om de opgaven waar we voor staan te verminderen.

Bekijk andere learning communities

Meer weten? Neem contact op