(Digitale) Uitwisseling gebruikte materialen | Woningcorporaties

In het streven om tegen 2030 minimaal 50% van het primaire grondstofgebruik te verminderen, heeft de koplopersgroep Circulariteit van WoON-Twente al diverse initiatieven ontplooid. Eén van deze initiatieven betreft het digitaal in kaart brengen van materialen die vrijkomen bij sloop en/of renovatie.

Het blijkt echter een uitdaging om los te komen van de vertrouwde werkwijzen en denkwijzen, en circulariteit volledig te integreren. Naast technische, organisatorische en financiële ontwikkelingen is draagvlak essentieel. Dit draagvlak moet worden gecreëerd binnen individuele teams, tussen verschillende afdelingen en tussen woningcorporaties en hun bouwpartners. Binnen WoON is er een sterke behoefte aan kennisdeling, het leren van elkaar en het ontwikkelen van een gezamenlijke agenda voor de verdere uitrol van circulair (ver)bouwen.

Het project Bouwen aan Human Capital kan dit proces versnellen door het inzetten van verschillende learning communities. De eerste stap is het in kaart brengen van de vrijkomende materialen bij sloop en/of renovatie. Dit proces roept veel vragen op. In een micro learning community kunnen de belangrijkste vraagstukken samen met woningcorporaties worden geïdentificeerd, om deze vervolgens verder uit te werken in een challenge-based learning community.

Doe een Micro Learning Community

Wil jij ook innoveren met behulp van een Micro Learning Community? Neem contact op voor meer informatie!

Vraagstelling

Er is gestart met een Micro LC met de vraagstelling:

Het inventariseren van de meest belangrijke vraagstukken die horen bij het (digitaal) in kaart brengen van uitkomende materialen.

Vanuit deze micro LC is de vraagstelling voor de challenge based LC:

Hoe kunnen we 50% van de vrijkomende materialen die vrijkomen bij renovatie, sloop en projecten oogsten en ter beschikking stellen voor hergebruik.

Wat is opgeleverd en geleerd?

Tijdens de Learning Community was de ambitie om te verduurzamen wat breder, maar gedurende de sessies bleek dat er een verschil is in ambitie bij de verschillende woningcorporatie en is het doel bijgesteld. Er is vooral gericht op een reguliere mutatie waarbij verduurzaming niet nodig is. Hierbij is er vooral geleerd:

  • Elke woningcorporatie heeft het mutatieproces anders georganiseerd (met interne en/of externe partijen, andere software applicaties)
  • Aantallen mutatie: ligt ongeveer op 10% van de voorraad. Betekent voor Welbions 1180 woningen, DWP 1600 woningen, Ons Huis 600 woningen.
  • Elke woningcorporatie stelt andere eisen aan het opleveringsniveau na mutatie.
  • In veel gevallen worden er merken of gelijkwaardig voorgeschreven.

Deze learning Community heeft vooral een aantal acties opgeleverd voor het oogsten en toepassen:

Acties voor woningcorporaties bij oogsten:

  • Bij sloopt een materialeninventarisatie laten uitvoeren waarin de top 10 materialen bij mutatieonderhoud wordt meegenomen.
  • Oogster toont aan hoeveel materialen er voor hergebruik wordt ingenomen en wat er met deze materialen gaat gebeuren (reviseren, hoe en voor wie beschikbaar gesteld, liefst lokaal laten landen)
  • In de aanbesteding hierop eisen of gunnen.

Acties voor woningcorporaties bij toepassen:

  • Met leveranciers, RGS partners en co-makers afspraken maken over het gebruik van circulaire materialen en laten landen in KPI’s.
  • Jaarlijkse verantwoording op inkoop en gebruik KPI’s
  • Jaarlijks updaten van circulaire alternatieven en KPI’s
  • Aan deze partijen wordt gevraagd zelf afspraken te maken met de aanbieders zodat zij over voldoende producten kunnen beschikken (liefst lokaal)
  • In de keuze van partners/leveranciers hierop eisen of gunnen.

Er is nog wel vervolgonderzoek nodig voor de woningcorporaties op hoe/wat neem je in de uitvraag sloop eisen/gunnningscriteria op?; RGS partners/co-makers/leveranciers, welke KPI’s zijn mogelijk en hoe kun je dit verantwoorden? ; Welke doelen zijn reëel en neem je op in beleid?

Opdrachtgevers

Adviseur Strategie en Beleid

Samenstelling Learning Community

De Woonplaats adviseur Strategie en Beleid | De Woonplaats Toezichthouder | De Woonplaats Projectondersteuner Welbions Technische woonconsulent/mutatieopzichter | Welbions Programma regisseur Duurzaamheid | Ons huis Projectleider Vastgoed) | Ons huis Opzichter Wonen | Viverion afstudeerder Saxion Vastgoedkunde | Onderzoeker Saxion | Facilitator Pioneering/Saxion

Doorlooptijd

De Learning community startte op 16 Oktober 2023 bij de Woonplaats in Enschede met een bijeenkomst van 90 minuten waarin we hebben kennisgemaakt, afgetrapt en een begin hebben gemaakt met de inhoud. Er hebben in totaal negen werksessies van een uur plaatsgevonden tussen 16 oktober en 4 december 2023.

In de laatste bijeenkomst op 30 januari is er een eindpresentatie gegeven aan de opdrachtgever en teruggeblikt op de casus en deze geëvalueerd.

Terugkoppeling opdrachtgever
Opdrachtgever heeft de learning community als prettig ervaren. De vooraf gestelde ambitie is deels gehaald. Dit komt doordat tijdens het proces inzichten veranderde over de rol van de woningcorporatie, en daardoor ook de ambitie. Daardoor heeft het vormgeven van een nieuwe onderzoeksvraag een tijdje geduurd.

De personen die deelnamen moeten vooraf weten wat het precies van hen vraagt zodat zij hier tijd voor vrij kunnen maken. Elke week gaan de deelnemers weg met een opdracht. Door tijdgebrek kwamen zij vaak niet toe aan uitwerking binnen een week.

De facilitator is afhankelijk van het werk wat door de groep wordt verzet, in deze LC liep dat moeizaam doordat men niet aan de uitwerking toekwam. De facilitator heeft dit op een goede manier bespreekbaar gemaakt.

De facilitator heeft geholpen met het inzichtelijk maken van de stappen die er moesten worden gezet en welke stappen we ondertussen toch wel hadden bereikt.

Projectnaam

Deze Micro Learning Community is uitgevoerd in het kader van het project Regionaal Bouwen aan Human Capital.

Regionaal Bouwen aan Human Capital versnelt en verrijkt bestaande initiatieven in de leefomgeving op het gebied van duurzaamheid. En schaalt op. En we gaan het gewoon doen. Omdat het moet. Voor een toekomstbestendige leefomgeving. Wij verbinden leren, werken en innoveren. Door met nieuwe Human Capital instrumenten een impuls te geven aan bestaande initiatieven.

Vanuit het programma van Regionaal Bouwen aan Human Capital verrijken we ook lopende projecten binnen organisaties en tussen organisaties. Dit gaat bijdragen aan de versnelling die gerealiseerd moet worden om de opgaven waar we voor staan te verminderen.

Meer weten? Neem contact op!

Bekijk andere learning communities

Meer weten? Neem contact op