Februari 2025 | In 2050 moet Arnhem een volledige circulaire stad zijn. Dit vereist een verschuiving in focus. Waar voorheen de nadruk lag op efficiëntie en goedkoop onderhoud, waarbij opgebroken materialen doorgaans aan de aannemer vervielen. Wil de gemeente zich nu richten op het hergebruik van materialen en zo min mogelijk gebruik maken van nieuwe primaire grondstoffen.
Om in te spelen op de circulariteit wilt de gemeente een circulaire Bouwhub realiseren. Die Bouwhub zal fungeren als tijdelijke opslag van materialen, waarbij de materialen eventueel gereinigd, gerepareerd en gesorteerd kunnen worden. De gemeente onderzoekt hoe de Bouwhub optimaal gerealiseerd, ingericht en gebruikt kan worden.
De opdracht
De ruimtemakers gaan onderzoek doen naar de inrichting van een circulaire bouwhub. Het onderzoek heeft niet als doel om een kant-en-klare oplossing op te leveren, maar moet een duidelijke basis bieden voor de verdere ontwikkeling van de Circulaire Bouwhub. De focus ligt op het vaststellen van de benodigde infrastructuur, logistieke processen, refubishmentmethoden en samenwerkings-verbanden om circulariteit binnen de gemeente Arnhem te vergroten.