De atlas van het Twentse landschap 2030

Twente heeft een prachtig en waardevol platteland, dat onder andere door verdroging en de stikstofproxlematiek ernstig onder druk staat. Het rijk heeft een opkooporganisatie in de benen gebracht, die boerenbedrijven met veel stikstofuitstoot wil gaan opkopen. Maar dat is natuurlijk maar één van de mogelijke oplossingen voor het probleem. Bovendien is stikstof niet het enige probleem: waterkwaliteit, verlies aan biodiversiteit, verdroging, CO2 uitstoot en vergrijzing zijn andere problemen. Problemen die het best integraal aangepakt kunnen worden.

En er zijn andere oplossingen. Natuurinclusief boeren, hydroponics, innovatieve duurzame veeteeltechnieken: in Twente wordt op veel verschillende manieren geëxperimenteerd met mogelijke oplossingen voor een toekomstbestendig platteland.

Het doel van ‘De atlas van het Twentse Landschap 2030’ is om in beeldende verhalen de mogelijke toekomst (in meerdere scenario’s) van het Twentse platteland en zijn krachtige kernen te laten zien. Scenario’s waarin met verschillende accenten mogelijke integrale oplossingen centraal staan. De atlas bied alternatieve ontwikkelingsmogelijkheden voor een platteland dat z’n sociale structuur behoudt en waar ‘noaberschap’ een kernwaarde blijft. Waar toekomstbestendige boerenbedrijven een goede boterham kunnen verdienen in een lokaal voedselsysteem. Waar jongeren maar al te graag willen blijven en zonder problemen een baan kunnen vinden. Waar balans is tussen natuurlijke en economische waarden.

Daartoe worden de natuurlijke, economische, landschappelijke en sociale systemen geanalyseerd en in hun onderlinge samenhang beschreven. Innovatieve projecten en duurzame ontwikkelingen worden in kaart gebracht en vormen samen met de analyse de basis voor scenario’s voor de toekomst van het Twentse platteland. In woord, maar vooral ook in beeld, gepresenteerd in de ‘Atlas van het Twentse platteland in 2030’.

Laat jouw Wicked Problem oplossen door de Ruimtemakers

Heb jij een vraagstuk zonder oplossing? Word dan opdrachtgever in het volgende Ruimtemakers-semester en Young Professionals zoeken een innovatieve oplossing voor jou!

Hans Oude Avenhuis

Innovatiemakelaar Ruimtelijke Leefomgeving

Meer weten over Ruimtemakers?
Neem contact op met Hans!

Bekijk alle Ruimtemakers opdrachten

Migratie van West naar Oost-Nederland

Home - Categorieën - Ruimtemakers opdracht Februari 2025 | Het lectoraat Weerbare Democratie van HAN University heeft ruimtemakers-studenten aangehaakt om mee te…

Circulaire Bouwhub in Arnhem

De ruimtemakers onderzoeken de inrichting van een circulaire bouwhub met focus op de benodigde infrastructuur, logistieke processen, refubishmentmethoden en samenwerkings-verbanden.

Leefbaar Okkenbroek

De ruimtemakers onderzoeken manieren om de (verdwijnende) voorzieningen binnen Okkenbroek te behouden en de leefbaarheid van het dorp te versterken.

Lees het laatste nieuws

Meer weten? Neem contact op