Februari 2025 | De IJssel speelt een steeds belangrijkere rol in het Nederlandse rivierenland. Er wordt onderzocht hoe meer water naar deze rivier kan worden geleid om zowel bij hoog- als laagwater de veiligheid en waterhuishouding te waarborgen. Rond 2026 moeten concrete plannen duidelijk zijn, inclusief de benodigde ruimte voor de rivier en de impact op andere activiteiten zoals woningbouw en dijkversterking.
Er zijn verschillende aandachtspunten voor de IJssel:
- Meer water bij droogte en hoge afvoeren: Bij droogte moet meer water naar de IJssel om drinkwater op peil te houden. Bij hoge rivierafvoeren moet overstromingsgevaar worden beperkt. Het aandeel Rijnwater dat naar de IJssel gaat, kan stijgen van 15% naar 19%.
- Ruimte voor rivieren: Plannen omvatten onder meer dijkverleggingen, het verlagen van uiterwaarden, langsdammen en nevengeulen. Dit is nodig om pieken tot 18.000 kuub per seconde, en mogelijk zelfs 24.000 kuub, op te vangen.
- Klimaatverandering en veiligheid: Door stijgende waterstanden en bodemdaling dreigen problemen zoals onbevaarbare rivieren en verdroging van rivierdalen. Langsdammen en nevengeulen bieden oplossingen om de rivierbodem te stabiliseren en de vaarweg te verbeteren.
- Samenwerking: Besluitvorming moet rekening houden met lokale bewoners en andere belangen, zoals woningbouw en natuurbehoud.
De opdracht
De ruimtemakers gaan zich bezighouden met de vraag: Hoe kunnen wij de IJssel toekomstbestendig maken voor 2100? Daarvoor gaan ze een analyse doen van de problematiek die speelt door extremer weer. Met de analyse ontwikkelen ze conceptueel ontwerp en advies dat inspeelt op de uitdagingen en kansen voor de IJssel.