Februari 2024 | In dit Ruimtemakers van Pioneering-semester gaan drie young professionals (deeltijdstudenten Hogeschool Arnhem en Nijmegen) aan de slag als onderzoeksteam met het vraagstuk van Enexis, Alliander, DeltaWonen en de Alliantie. Ze gaan aan de slag om een bijdrage te leveren aan meer duurzame en inclusieve wijken. Dit doen de studenten aan de hand van een pilot-project van 10 woningen in Kampen.
Om in de toekomst duurzame energie te gebruiken, moet er iets veranderen in de huidige manier van energie opwekken en energie verbruiken. We kunnen bijvoorbeeld meer energie opwekken door de zon en de wind te gebruiken. Dit maakt het huidige energiesysteem een stuk ingewikkelder en het aanleggen van nieuwe woonwijken meer complex. Door het holon-principe te gebruiken, zou in theorie een woonwijk energieneutraal kunnen zijn. Dit betekent een drastisch andere schets van het energiesysteem en de organisatorische rolverdeling, waarbij de wijkbewoners centraal moet staan. Het holon-principe stelt namelijk dat een woonwijk over een langere periode energieneutraal kan zijn wanneer de energie op de juiste plekken en momenten wordt opgeslagen. Deze vorm van energieopslag wordt onderzocht aan de hand van het pilot-project in Kampen.
Opdracht: Implementatie HOLON-principe
Het onderzoeksteam gaat aan de slag met de volgende hoofdvraag:
Hoe kan een duurzame en inclusieve wijk worden vormgegeven door de implementatie van het holon-principe?
Het holon-principe kent nog vele onduidelijkheden. Wie wordt er eigenaar van de opgewekte energie? Wie handelt de energie onder de bewoners? Welke rol kan een bewoner hebben in het proces? Hoe kan er draagkracht gecreëerd worden onder bewoners om het systeem te gebruiken? Dit zijn enkele van de vragen die rondom dit thema spelen en waar het onderzoeksteam zich over gaat buigen. Op het Ruimtemakers festival op 28 juni worden de resultaten van dit interessante vraagstuk gedeeld.