De studenten onderzoeken de technische, ecologische en sociale mogelijkheden hoe de waterbalans en beekstromen van de periode voor de bouw van de A1 terug te brengen zijn.
We kennen allemaal het belang van duurzame energie-opwekking. Toch horen we steeds vaker dat dit problemen oplevert. Het Nederlandse energie-netwerk is ‘vol’ en kan zeker bij piekbelasting (heel Nederland zonnig!) de opgewekte energie niet transporteren. Als de energie dan niet direct gebruikt wordt, gaat hij verloren. Dat is natuurlijk zonde. Het is niet het enige probleem: het lukt soms niet meer om nieuwe projecten op het netwerk aan te sluiten. Zo stokt de energietransitie.
De oplossing is natuurlijk een batterij. Maar de meeste batterijen kunnen voldoende energie voor één dag voor één huishouden opslaan. Als bedrijf heb je daar niets aan. Daarbij komt nog het probleem dat je met zonne-energie vooral in de zomer overproductie hebt, die je in de winter graag zou willen gebruiken. En dan spreken we over een capaciteitsopslag die reguliere batterijen niet aan kunnen. Deze problematiek staat nog los van het feit dat de huidige generatie batterijen niet duurzaam geproduceerd wordt. Tijd voor een alternatief.
De basaltbatterij (CESAR van Cees van Nimwegen) is een Nederlandse uitvinding. Hij is niet alleen gemaakt van duurzame grondstoffen, hij is ook in staat grote hoeveelheden energie op te slaan als warmte. Met deze warmte kunnen in de winter huizen en of bedrijven worden verwarmd. Tot op heden is de batterij alleen op kleinere schaal geproduceerd – er loopt nu een proef om 36 huizen ermee te verwarmen . De vraag is of het mogelijk is om de basaltbatterij te gebruiken voor de verwarming van een heel industrieterrein. Welke constructie zou daarvoor toegepast moeten worden? En hoe groot zou de batterij dan moeten zijn? Kan de constructie gecombineerd worden met een typisch Twents landschapselement: de houtwal?