De studenten onderzoeken de technische, ecologische en sociale mogelijkheden hoe de waterbalans en beekstromen van de periode voor de bouw van de A1 terug te brengen zijn.
Het Weusthag is een 220 ha groot stadspark dat wordt doorkruist door de A1. Het Weusthagpark ligt tussen twee natuurgebieden van waarde: Lonnekermeer en Twickel. Het zijn natuurgebieden met een vergelijkbare flora en fauna, maar Hengelo en de A1 vormen een obstakel voor de verspreiding van planten en dieren. Veel dieren hebben een grotere rustplek nodig om van het ene natuurgebied naar het andere te komen. Het Weusthagpark leent zich uitstekend als rustplek, áls de dieren er kunnen komen. Zo ontstond het idee om de zone langs te A1, vaak voorzien van groen, te gaan benutten als ecologische corridor.
Natuurlijk is de A1 zelf een schier onoverkomelijke barrière voor kleinwild. Dat maakt de migratie van flora en fauna tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het park op dit moment bijna onmogelijk. Het realiseren van een traditioneel ecoduct is een oplossing, maar een tijdrovende en zeer kostbare aangelegenheid. De kansen om dat op korte termijn te realiseren zijn zeer klein. In dit onderzoek is door studenten van Hogeschool Arnhem Nijmegen gekeken op welke manier bestaande viaducten een dubbelfunctie van ‘ecopassage’ zouden kunnen krijgen.
Daarbij is concreet de ‘Weusthagbrug’ als studieobject gekozen. Over deze brug gaan alleen fietsers en voetgangers. Daarmee is hij minder storend voor kleinwild dan bijvoorbeeld een weg waarover ook auto’s gaan. Belangrijke elementen in de opdracht waren:
- Snelle montage (weinig overlast voor de A1)
- Kosten-efficient
- Duurzame materiaalkeuze
- Een lichtgewicht, industrieel en schaalbaar ontwerp
Dat laatste is met name van belang voor het toepassen van een dergelijk concept in heel Nederland: als overal fietsbruggen en viaducten makkelijk aangepast kunnen worden en als ecoduct kunnen functioneren, is het veel makkelijker om natuurgebieden met elkaar te verbinden. Daarmee kan een grote impuls aan de biodiversiteit gegeven worden.