Februari 2025 | Okkenbroek is een kleine kern aan de rand van de gemeente Deventer, met ongeveer 250 inwoners en een verzorgingsgebied van ongeveer 400 mensen. In het dorp zijn nog enkele belangrijke voorzieningen aanwezig, zoals een basisschool, een dorpshuis met sportzaal, een cultuurhuis en een kerk. Echter, het voortbestaan van deze voorzieningen staat onder druk. Door een tekort aan gebruikers en inkomsten wordt het steeds lastiger om ze in stand te houden. De verantwoordelijke partijen overwegen daarom of en hoe deze voorzieningen open kunnen blijven.
Het verdwijnen van voorzieningen kan grote gevolgen hebben voor de leefbaarheid van Okkenbroek. Vooral de mogelijke sluiting van de basisschool zou een ingrijpende impact hebben op de aantrekkelijkheid van het dorp voor (jonge) gezinnen en de sociale samenhang in de gemeenschap. Zonder basisvoorzieningen wordt het lastiger om nieuwe inwoners aan te trekken en kan de leefbaarheid op de lange termijn verder afnemen.
Op politiek niveau wordt veel gesproken over het belang van kleine kernen, maar het is onzeker of er extra financiële steun komt om voorzieningen te behouden. Dit roept de vraag op welke andere mogelijkheden er zijn om de leefbaarheid van Okkenbroek te waarborgen. Wat is nodig om het dorp vitaal te houden? Welke oplossingen kunnen bijdragen aan het behoud van voorzieningen? En welke succesvolle voorbeelden uit andere dorpen kunnen als inspiratie dienen?
De opdracht
Om inzicht te krijgen in de vragen hierboven, heeft Plaatselijk Belang Okkenbroek en omgeving opdracht gegeven voor een onderzoek en een analyse. De ruimtemakers gaan manieren erkennen om de bestaande voorzieningen te behouden. Hierbij wordt gekeken naar hoe vergelijkbare dorpen omgaan met deze uitdagingen en welke strategieën effectief kunnen zijn.