Levensduurverlenging bestaande kunstwerken

Het maken van beton is een proces dat het milieu ernstig belast. Ongeveer 8 procent van de CO2 uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door betonproductie! En alleen al voor de bouw van de gewenste 900.000 nieuwe woningen zal jaarlijk 125 miljoen ton zand en grind afgegraven moeten worden. Alle reden dus om waar mogelijk op betonproductie te sparen!

Beton wordt ook in veel infrastructurele werken gebruikt, bijvooebeeld bruggen. Veel naoorlogse viaducten en bruggen voldoen niet meer aan de huidige eisen. De vervangingsopgave is een groot probleem voor de beheerders. Slopen en nieuwbouw kost niet alleen veel geld, maar is ook sterk milieubelastend. Er is dus alle reden om te kijken naar een alternatief!

Er is een alternatief, ontwikkelde door Strukton en FiberCore: de SUREbridge. De toplagen van de oude brug worden vervangen door een composietlaag. Eventueel kan de burg hiermee ook nog verbreed worden. Deze oplossing is milieuvriendelijker dan sloop en nieuwbouw, levensduurverlengend en kost 50% minder dan nieuwbouw. Bovendien wordt 75% van de bouwtijd bespaard. Een win-win-win zou je zeggen. Toch bleef deze wereldprimeur relatief onbekend.

Studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen onderzochten op welke manier de SUREbridge onder de aandacht kan worden gebracht. Ze ontwikkelden daarvoor een marketingplan en campagne die tot doel heeft om de SUREbridge in de toekomst op grote schaal, seriematig toe te kunnen passen.

Laat jouw Wicked Problem oplossen door de Ruimtemakers

Heb jij een vraagstuk zonder oplossing? Word dan opdrachtgever in het volgende Ruimtemakers-semester en Young Professionals zoeken een innovatieve oplossing voor jou!

Hans Oude Avenhuis

Innovatiemakelaar Ruimtelijke Leefomgeving

Meer weten over Ruimtemakers?
Neem contact op met Hans!

Bekijk alle Ruimtemakers opdrachten

Vernatting Weusthag

De studenten onderzoeken de technische, ecologische en sociale mogelijkheden hoe de waterbalans en beekstromen van de periode voor de bouw van de A1 terug te brengen zijn.

De lichtgewicht industriële en schaalbare ecoschans

Studenten bedachten de ‘Ecoschans’. Een constructie die een bestaande (te) smalle groene verbindingscorridor kan verbreden door de hoogte in te gaan (over bijvoorbeeld een weg heen). En zo voldoende ruimte voor plant en dier kan bieden.

Atlas van Twente

Dit is een vraagstuk over landschapsontwikkeling in Noord-Oost Twente. Het platteland staat aan de vooravond van een grote transitie en er zijn veel onzekerheden.

Lees het laatste nieuws

Meer weten? Neem contact op