De studenten onderzoeken de technische, ecologische en sociale mogelijkheden hoe de waterbalans en beekstromen van de periode voor de bouw van de A1 terug te brengen zijn.
Dubbel ruimtegebruik zal in veel gevallen gaan over het benutten van de extra ruimte die daken bieden. Platte daken lenen zich niet alleen voor het plaatsen van zonnepanelen. Er kan veel meer.
Studenten van Van Hall Larenstein, Hogeschool Arnhem Nijmegen en Saxion bedachten het multifunctionele waterdak. Dat is een dak dat niet alleen grote hoeveel water kan bergen, maar ook natuurlijk beplant is.
Daarmee kunnen verschillende functies gecombineerd worden. Het geborgen water kan in tijden van droogte deels gebruikt worden om groen in de omgeving te bewateren. In tijden van hitte-stress zal het dak het gebouw én zijn omgeving afkoelen. Het kan plek bieden aan insecten en vogels, waarmee het een impuls aan de biodiversiteit zou kunnen geven. Door water op te pompen en weer weg te laten lopen kan energie opgewekt en weer afgegeven worden. En als de beplanting gericht gekozen worden zou het ook een waterzuiverende functie kunnen hebben (fytoremediatie). Zelfs zware metalen kunnen uit het water gezuiverd worden, wat een belangrijke rol zou kunnen spelen in het behandelen van industrieel afvalwater. Alle reden om het idee wat nader te bestuderen.
In dit onderzoek wordt ingezoomd op de volgende vragen:
- Hoe zou een multifunctioneel waterdak eruit kunnen zien?
- Hoeveel water zou een multifunctioneel waterdak moeten bergen voor de verschillende genoemde toepassingen?
- Welke innovatieve energie- en andere toepassingen zouden geschikt zijn voor het multifunctionele waterdak?
- Welke beplanting zou geschikt zijn voor een multifunctioneel waterdak?
- Hoe zou de constructie van een multifunctioneel waterdak eruit kunnen zien?
- Op welke manier zouden bestaande daken verstevigd kunnen worden om de druk van een multifunctioneel waterdak aan te kunnen?