Februari 2025 | De gemeente Lopik staat voor de uitdaging om haar energievoorziening te verduurzamen en op termijn volledig aardgasvrij te worden. Een mogelijke oplossing hiervoor is de implementatie van een Zeer Lage Temperatuur (ZLT) warmtenet, dat gebruikmaakt van duurzame warmtebronnen en potentieel kan worden geïntegreerd met een DC-netwerk voor efficiënter energiebeheer.
De opdracht
De ruimtemakers gaan aan de slag met deze opgave door een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de technische, financiële en sociale aspecten van een ZLT-warmtenet in Lopik. Dit onderzoek richt zich op zowel de bestaande lintbebouwing als de nieuwbouwontwikkeling Lopik Oost 2. Daarnaast wordt onderzocht hoe het warmtenet kan bijdragen aan een duurzame energievoorziening, kostenreductie en vermindering van netcongestie.
Het onderzoek moet inzicht geven in:
- De technische haalbaarheid van een ZLT-warmtenet, inclusief geschikte warmtebronnen en infrastructuurvereisten.
- De financiële aspecten, zoals kosten-batenanalyses, investeringsmodellen en subsidiemogelijkheden.
- De sociale en organisatorische impact, waaronder draagvlak bij bewoners en bedrijven en mogelijke samenwerkingsmodellen.
- De koppelkansen met andere duurzame energieoplossingen, zoals een DC-microgrid, waterstofopslag en energiecoöperaties. Door deze aspecten systematisch te onderzoeken, wordt een gedegen basis gelegd voor verdere besluitvorming en beleidsontwikkeling binnen de gemeente Lopik.