Prototype Warmte-Koude en DC stroom systeem | Gemeente Lopik

Februari 2025 | De gemeente Lopik staat voor de uitdaging om haar energievoorziening te verduurzamen en op termijn volledig aardgasvrij te worden. Een mogelijke oplossing hiervoor is de implementatie van een Zeer Lage Temperatuur (ZLT) warmtenet, dat gebruikmaakt van duurzame warmtebronnen en potentieel kan worden geïntegreerd met een DC-netwerk voor efficiënter energiebeheer.

De opdracht

De ruimtemakers gaan aan de slag met deze opgave door een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar de technische, financiële en sociale aspecten van een ZLT-warmtenet in Lopik. Dit onderzoek richt zich op zowel de bestaande lintbebouwing als de nieuwbouwontwikkeling Lopik Oost 2. Daarnaast wordt onderzocht hoe het warmtenet kan bijdragen aan een duurzame energievoorziening, kostenreductie en vermindering van netcongestie.

Het onderzoek moet inzicht geven in:

  • De technische haalbaarheid van een ZLT-warmtenet, inclusief geschikte warmtebronnen en infrastructuurvereisten.
  • De financiële aspecten, zoals kosten-batenanalyses, investeringsmodellen en subsidiemogelijkheden.
  • De sociale en organisatorische impact, waaronder draagvlak bij bewoners en bedrijven en mogelijke samenwerkingsmodellen.
  • De koppelkansen met andere duurzame energieoplossingen, zoals een DC-microgrid, waterstofopslag en energiecoöperaties. Door deze aspecten systematisch te onderzoeken, wordt een gedegen basis gelegd voor verdere besluitvorming en beleidsontwikkeling binnen de gemeente Lopik.

Laat jouw Wicked Problem oplossen door de Ruimtemakers

Heb jij een vraagstuk zonder oplossing? Word dan opdrachtgever in het volgende Ruimtemakers-semester en Young Professionals zoeken een innovatieve oplossing voor jou!

Bekijk andere Ruimtemakers opdrachten

Migratie van West naar Oost-Nederland

Home - Categorieën - Ruimtemakers opdracht Februari 2025 | Het lectoraat Weerbare Democratie van HAN University heeft ruimtemakers-studenten aangehaakt om mee te…

Circulaire Bouwhub in Arnhem

De ruimtemakers onderzoeken de inrichting van een circulaire bouwhub met focus op de benodigde infrastructuur, logistieke processen, refubishmentmethoden en samenwerkings-verbanden.

Leefbaar Okkenbroek

De ruimtemakers onderzoeken manieren om de (verdwijnende) voorzieningen binnen Okkenbroek te behouden en de leefbaarheid van het dorp te versterken.

Watermanagement op de Makersfabriek

Ruimtemakers brengen in kaart welke duurzame initiatieven gerealiseerd kunnen worden op het terrein de Makersfabriek in Zwolle.

Lees het laatste nieuws

Meer weten? Neem contact op