De studenten onderzoeken de technische, ecologische en sociale mogelijkheden hoe de waterbalans en beekstromen van de periode voor de bouw van de A1 terug te brengen zijn.
Timmersveld is een 17 ha typische jaren 60-70 industrieterrein. Veel verharding, weinig groen, rommelig en zonder uitstraling. Verpaupering ligt op de loer.
Timmersveld grenst aan het 220 ha grote stadspark ‘Het Weusthag’. De vereniging vrienden van het Weusthag is initiatiefnemer van een unaniem door de raad goedgekeurd ambitieplan. Een van deze ambities is de landschappelijk inrichting van het park sterk te verbeteren. Ruimtemakers van Pioneering ziet grote kansen om de ambitie van het Weusthag te realiseren door het Weusthag als natuurlijke oost-west verbinding tussen Lonnekermeer en Twickel te ontwikkelen. Op dit moment blokkeert bedrijventerrein Timmersveld echter deze beoogde groene corridor.
Daarmee ontstond de volgende onderzoeksvraag: Wat is er nodig om Timmersveld te transformeren tot een energie leverende ecopassage? Welke (terug-) verdienmodellen zijn hierbij te identificeren voor ondernemers?
In het project werkten studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Saxion en Van Hall Larenstein vanuit verschillende disciplines samen aan het vraagstuk. Er werden vier scenario’s ontwikkeld om de gevraagde transformatie vorm te geven binnen de opdracht. Ieder scenario heeft een eigen duurzaam accent: er is gekeken naar scenario’s met veel of weinig verharding en scenario’s met een accent op energie-opwekking of ecologie.
Één scenario werd uitgewerkt tot een schetsontwerp – als voorbeeld hoe dat ook voor de andere scenario’s gedaan zou kunnen worden.
Deze studie is niet alleen interessant voor Timmersveld – de ideeën zijn breder toepasbaar. De geschetste scenario’s kunnen daarmee ook een uitgangspunt zijn voor een gesprek over de transformatie van vergelijkbare bedrijventerrein in Nederland.