Samen Leven Lang Leren

Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van woningbouw, mobiliteit, infrastructuur en de ruimtelijke omgeving. Tegelijkertijd kampen we met een landelijk tekort aan vakmensen. Door vergrijzing en uitstroom in technische branches, gaat veel kennis verloren, waardoor organisaties constant aandacht moeten besteden aan het op peil houden van het kennisniveau onder medewerkers. Om werknemers en werkgevers voor te bereiden op alle veranderingen die in de sector plaatsvinden, moeten we meer gaan leren.

Klinkt eenvoudig, maar een traditionele manier van leren met boeken in de schoolbanken is lang niet altijd de meest effectieve manier van leren. In tegendeel, de meeste mensen leren het beste van anderen. Tijdens de inventarisatie kwamen we erachter dat wel 82% van de werknemers het meeste leert van hun collega’s. Door manieren te vinden waarop mensen makkelijker en vaker van elkaar leren, kunnen we razendsnel de kenniskloof dichten. Dat is goed voor de maatschappij en voor het individu. Als mensen makkelijker uit zichzelf leren, zullen ze ook minder last hebben van de technische innovaties die op hoog tempo worden doorontwikkeld, maar kunnen ze zich hier sneller aan aanpassen en het sneller toepassen in hun eigen werk.

Tijdens het programma ‘Samen Leven Lang Leren’ zoeken we manieren om vakmensen meer kennis met elkaar te laten delen en versterken we de ‘Leercultuur’ binnen bedrijven.

Projectpartners

Samen Leven Lang Leren is een project van Stichting Pioneering, Hogeschool Saxion, LKSVDD, Otterman Techniek en Brusche Elektrotechniek. Dit project wordt gefinancierd vanuit de SLIM subsidieregeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Tijdens de uitvoering zijn nog zeven projectpartners aangesloten: Bind, Xigna, Hemink Groep, GevelBeheer Nederland, Coen Hagedoorn Bouwgroep, Anacon-Infra en SW Vastgoed.

Het project Samen een Leven Lang Leren

Binnen het programma ‘Samen een Leven Lang Leren’ gaan we in de periode 2024-2026 onderzoeken hoe deze nieuwe manier van laagdrempelig leren eruit moet komen te zien. Met deze nieuwe manier gebeurt leren onbewust, ‘stiekem leren’ kan je het ook wel noemen. Dat doet Pioneering samen met de project partners: Hogeschool Saxion, Otterman Techniek, Brusche Elektrotechniek en Architectenbureau LKSVDD.

Onderzoeken hoe we een actieve leercultuur creëren bij bedrijven

Om te bepalen welke interventies er nodig zijn om een actieve leercultuur binnen bedrijven te creëren, doet het projectteam van Hogeschool Saxion eerst onderzoek. Het onderzoek voeren we uit bij projectpartners Otterman Techniek, Brusche Elektrotechniek en Architectenbureau LKSVDD. Met hun medewerkers brengen we in kaart wat zij graag willen leren en hoe ze die kennis kunnen krijgen binnen hun werk. Ook overleggen we met de werkgevers of zij ideeën hebben om de leercultuur binnen het bedrijf te verbeteren. Dat leggen we vast in een zogeheten ‘Leercultuurscan’. Lees meer over de leercultuurscan.

Met de uitkomsten van de gesprekken met werknemers en de leercultuurscan, maken we voor elke organisatie een plan op maat. Per organisatie gaan we vervolgens 3 tot 4 interventies testen in kleine groepen van vakmensen en leidinggevenden.

Plan van aanpak voor organisaties

Met alles wat we in de vorige stappen hebben geleerd, leggen we de basis voor het maken van een nieuwe methode om de leercultuur van organisaties te verbeteren. De eigen regie van medewerkers staat daarbij centraal. Zij hebben zelf controle over hun eigen ontwikkeling. In dit document staat beschreven hoe medewerkers zelf willen ontwikkelen en in hoofdlijnen wat zij willen ontwikkelen.

In een creatieve denktanksessie zetten werkgevers en werknemers de uitkomsten om in een concreet plan van aanpak om de leercultuur te verbeteren. De kennis die tijdens het uitvoeren van het plan naar boven wordt gehaald, wordt opgeslagen in een kennisbibliotheek in beheer van Pioneering. In deze kennisbibliotheek komen documenten, e-learnings, video’s, podcasts, links en een interne social mediapagina.

Bevorder ook kennisdeling tussen jouw vakmensen

Sluit aan bij het project Samen Leven Lang Leren en versterk de leercultuur binnen jouw organisatie. Bij deelname ontvang je een leercultuurscan voor jouw organisatie en passen we samen met onderzoekers en experts interventies toe om de leercultuur te versterken.

Bijeenkomsten van Samen Leven Lang Leren

Het nieuws over Samen Leven Lang Leren

Meer weten? Neem contact op