Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van woningbouw, mobiliteit, infrastructuur en de ruimtelijke omgeving. Tegelijkertijd kampen we met een landelijk tekort aan vakmensen. Door vergrijzing en uitstroom in technische branches, gaat veel kennis verloren, waardoor organisaties constant aandacht moeten besteden aan het op peil houden van het kennisniveau onder medewerkers. Om werknemers en werkgevers voor te bereiden op alle veranderingen die in de sector plaatsvinden, moeten we meer gaan leren.
Klinkt eenvoudig, maar een traditionele manier van leren met boeken in de schoolbanken is lang niet altijd de meest effectieve manier van leren. In tegendeel, de meeste mensen leren het beste van anderen. Tijdens de inventarisatie kwamen we erachter dat wel 82% van de werknemers het meeste leert van hun collega’s. Door manieren te vinden waarop mensen makkelijker en vaker van elkaar leren, kunnen we razendsnel de kenniskloof dichten. Dat is goed voor de maatschappij en voor het individu. Als mensen makkelijker uit zichzelf leren, zullen ze ook minder last hebben van de technische innovaties die op hoog tempo worden doorontwikkeld, maar kunnen ze zich hier sneller aan aanpassen en het sneller toepassen in hun eigen werk.
Tijdens het programma ‘Samen Leven Lang Leren’ zoeken we manieren om vakmensen meer kennis met elkaar te laten delen en versterken we de ‘Leercultuur’ binnen bedrijven.