Toekomstbestendige Leefomgeving – Ecosystemen

De Nederlandse ontwerp-, bouw- en technieksector draagt de sleutel voor veel van onze maatschappelijke uitdagingen. Denk aan het bijbouwen van 900.000 woningen voor 2030 of het CO2-neutraal maken van alle gebouwen en wegen voor 2050. De sectoren timmeren al goed aan de weg, maar gaan helaas nog niet snel genoeg om de klimaatdoelstellingen binnen de tijd te halen. Gelukkig zijn er manieren om te versnellen.

Zo liggen er nog veel kansen voor samenwerkingen in de keten. Een slimme innovatie die binnen één organisatie wordt ingezet, kan met de juiste samenwerking de hele keten verder helpen. Daarbij hebben we last van een flink tekort aan vaktechnisch opgeleid personeel. Door alle veranderingen in de markt, moet het onderwijs zich telkens aanpassen om de juiste vaardigheden mee te geven aan toekomstige werknemers. Ook moeten veel ervaren vakmensen door alle veranderingen in de praktijk anders gaan werken en samenwerken. Kortom, er zijn veel sociale elementen die we kunnen verbeteren om de transitie naar een toekomstbestendig Nederland te versnellen.

Neem deel aan dit project

Ben jij geïnteresseerd in de uitkomsten van dit project of wil je meedraaien in een learning community? Neem contact op Niki van Urk, programmamanager van Pioneering, en ontvang meer informatie.

Aanpak Hub Oost

Hub Oost werkte in 2023 een toolbox met verschillende soorten human capital tools en testte ze in verschillende projecten. Deze human capital tools zijn methoden om het potentieel van werknemers beter in te zetten. Met andere woorden, het zijn manieren om mensen beter in hun kracht te zetten zodat zij effectiever kunnen werken, leren en innoveren.

De human capital tools bleken een daverend succes. Door organisaties en mensen met verschillende functies samen te laten werken in zogeheten micro learning communities (MLCs) kwamen vakmensen beter in hun kracht te staan én kwamen ze tot oplossingen voor problemen die ze anders niet hadden gevonden. Nu is bewezen dat deze manier van sociaal innoveren werkt, is het tijd om op te schalen.

Vorig jaar focusten we vooral op het uitvoeren van MLCs binnen organisaties. Binnen het programma Toekomstbestendige Leefomgeving gaan we de tools ook inzetten in de keten; tussen verschillende bedrijven dus. Daarnaast zorgen we ervoor dat organisaties zelfstandig de tools kunnen gebruiken, zonder aansturing van een externe expert. Ondertussen worden de methodieken doorontwikkeld, zodat ze nog altijd relevant en effectief blijven.

We focussen op 4 thema’s

  • Building Information Modeling (BIM)
  • Resultaat Gericht Samenwerken (RGS)
  • Diversiteit & Inclusie
  • Onderwijsinnovatie

Innovatienetwerk RGS

In het innovatienetwerk RGS werken verschillende organisaties samen aan verschillende vraagstukken rondom RGS. Het netwerk komt elk half jaar in een kennissessie bij elkaar, waarna de groep uiteengaat in kleinere groepen om Micro Learning Communities uit te voeren. Lees hieronder meer over de Micro Learning Communities.

Kerngroep Building Information Modeling

Een van de manieren om versnelt te komen naar een toekomstbestendige leefomgeving is door de mogelijkheden die digitalisering te bieden heeft in de bouw, infra en ruimtelijke omgeving. Zo kun je door middel van digitalisering product paspoorten maken wat circulair bouwen vergemakkelijkt of kun een optimaal ontwerp maken voor een gebouw, maar ook een wijk. Duurzame parameters kunnen worden toegevoegd, naast de wettelijke eisen, aan het ontwerp en zo wordt de toekomstbestendige leefomgeving concreet én realiseerbaar.

Binnen het programma van Pioneering is digitalisering daarom niet weg te denken. Samen met koplopers uit de triple helix komen we frequent bij elkaar om te kijken of er nieuwe kansen en mogelijkheden zijn waar de deelnemers van Pioneering kennis mee moeten maken. Zo jagen we samen innovatieve initiatieven aan en dragen we bij aan de opschaling en borging van de nieuwe ontwikkelingen in de wereld van digitalisering onder de Pioniers.

Bijeenkomsten van Toekomstbestendige Leefomgeving

Landelijk programma

In het programma Toekomstbestendige Leefomgeving – Ecosystemen gaan we hier landelijk mee aan de slag. Het doel is om een goed-functionerend innovatie-ecosysteem te creëren in Nederland dat opgeschaald kan worden. In het ecosysteem gaan bedrijven, onderwijs en overheidsinstellingen samen de innovaties implementeren en breed inzetten in de praktijk. Zo komt er een continue stroom van nieuwe technologieën, processen, producten, diensten en aanbestedingsvormen die de transities in beweging brengt. 

Projectpartners

Toekomstbestendige Leefomgeving is een landelijk programma van TKI Bouw en Techniek, gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds. Landelijk wordt samengewerkt met TNO, Hanzehogeschool Groningen en Alfa-college (Noord), Pioneering (Oost), SPARK Campus (Zuid), BouwLab R&Do (West) en Hogeschool Utrecht. De hub in Oost-Nederland bestaat uit ROC van Twente, Hogeschool Saxion en Pioneering.

Meer weten? Neem contact op